Petero izbačenih znanstvenika ipak ostaje u vladinom Znanstvenom savjetu

Znanstvenici Nenad Ban, Branko Kolarić, Andreja Ambriović Ristov, Igor Rudan i Petra Klepac potvrdili su svoju spremnost za nastavak suradnje s Vladom u Znanstvenom savjetu, izvijestili su u petak iz Vlade.

Podsjetimo, nakon što je petero znanstvenika potpisalo apel u kojima su poručili kako su duboko zabrinuti stanjem s koronavirusom u Hrvatskoj te predložili svoje mjere izbačeni su iz Znanstvenog savjeta. Predstojnik ureda premijera Zvonimir Frka Petešić prvo im je poručio da ‘daljnja suradnja nije moguća’, pa to isto povukao pred kamerama na konferenciji za novinare. Kako navode iz Vlade Frka Petešić je ponovno obavio razgovor s njima, a znanstvenici su se odlučili ostati u Znanstvenom savjetu Vlade.

Zvonimir Frka Petešić. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL

Priopćenje iz Vlade u nastavku prenosimo u cijelosti:

“Nakon što su pojedini članovi Znanstvenog savjeta Vlade razgovarali s predstojnikom ureda predsjednika Vlade, Zvonimirom Frkom-Petešićem, što je bilo najavljeno na konferenciji za medije održanoj u utorak, prof. dr. sc. Nenad Ban, prof. dr. sc. Branko Kolarić, prof. dr. sc. Andreja Ambriović Ristov, prof. dr. sc. Igor Rudan i dr. Petra Klepac potvrdili su svoju spremnost na nastavak suradnje s Vladom i davanje svog doprinosa kontroliranju i suzbijanju epidemije.

Podsjećamo da je zadaća članova Znanstvenog savjeta da kroz multidisciplinarnu razmjenu mišljenja o razvoju epidemije, svojim znanjem i iskustvom Vladi pomognu u donošenju odluka, pružajući znanstveno utemeljene savjete i dijeleći svoja promišljanja i prijedloge potrebnih mjera za djelotvorno suzbijanje širenja zaraze virusom Sars-CoV-2 i bolesti COVID-19.

Znanstveni savjet sastavljen je od uglednih domaćih i inozemnih hrvatskih stručnjaka, koji za svoj dobrovoljni rad u savjetu ne primaju nikakvu naknadu.

Kao i dosad, Vlada će u donošenju svojih odluka uzimati u obzir i mišljenje Znanstvenog savjeta, kao i sve druge relevantne parametre u ovoj višedimenzionalnoj krizi. No uvažavajući svačiji doprinos, Vlada će s punom odgovornošću svoje odluke donositi samostalno, i za njih nisu odgovorni članovi Savjeta.

U borbi s koronavirusom, prioritet Vlade ostaje zaštita zdravlja i života hrvatskih građana kroz provedbu optimalnih mjera, uz minimiziranje negativnih učinaka za cjelokupno društvo i gospodarstvo”, navodi se u priopćenju Vlade.

Komentiraj