Peternel: “Grobovi na Mirogoju nisu obnovljeni od potresa”

Predsjednik zagrebačke podružnice Domovinskog pokreta Igor Peternel ustvrdio je u utorak da mirogojsko groblje izgleda jednako kao i na dan nakon potresa napominjući kako je za socijalno ugrožene i branitelje ostalo 200-tinjak slobodnih mjesta

Uoči blagdana Svih svetih Peternel je ispred Gradskog groblja Mirogoj izjavio da ima grobova koji još uvijek izgledaju sramotno te pozvao da vlast, država i grad preuzmu ulogu upravitelja groblja, priopćio je Domovinski pokret.

Ništa ne događa po pitanju obnove iako je novac za obnovu osiguran iz fondova EU-a. Ne zna se kad će početi, tko to stopira i zašto, kazao je Peternel.

Osim toga, ustvrdio je kako je ostalo “svega dvjestotinjak ukopnih mjesta za socijalno ugrožene građane, braniteljsku populaciju i sve one koji nemaju vlastito grobno mjesto, a to im treba osigurati putem Grada“.

Tvrdi da novi ugovori nisu potpisani i da na Mirogoju uopće više nema takvih mjesta te predviđa ozbiljne probleme u bliskoj budućnosti jer se po tom pitanju ništa ne radi.

Kaže kako je navodno novac za obnovu arkada, upraviteljske zgrade i ostalih dijelova groblja osiguran iz EU fondova, ali kako je to zastalo, te kako je problem nastao s konzervatorima i uopće se ne zna kad će početi, tko to stopira i zašto.

”Bitno je da iskoristimo nadolazeći blagdan, Sisvete, i još jednom postavimo pitanje što je s tim. Stoji sve u Hrvatskoj što se tiče obnove, ali ovo je u potpunosti pat pozicija. Isto tako, tema na koju se ne troši puno medijske pažnje je činjenica da je, prema našim informacijama, ostalo još svega dvjestotinjak ukopnih mjesta za socijalno ugrožene građane, braniteljsku populaciju i sve one koji nemaju vlastito grobno mjesto, a to im treba osigurati putem Grada”, poručio je.

Dodao je kako će sasvim sigurno u bliskoj budućnosti doći do ozbiljnih problema i kako će ta tema doći u fokus javnosti jer se po tom pitanju ništa ne radi: ”Mi želimo prevenirati i upozoravamo na nešto što već postoji kao problem i postat će javna sramota za 20-ak dana, a to je nedostatak ukopnih mjesta za najpotrebitije”, zaključio je Peternel.

Komentiraj