Peter Gabriel pozvao glazbenike da prihvate umjetnu inteligenciju umjesto da se bore protiv nje

Slavni glazbenik Peter Gabriel smatra da će umjetna inteligencija jednog dana preuzeti svijet i da će strojevi moći obavljati većinu poslova u sljedećem desetljeću povodom čega je izjavio da je bolje da se počnemo svi navikavati na umjetnu inteligenciju što prije.

U intervjuu časopisu Uncut Peter Gabriel je komentirao pjesmu Nicka Cavea koju je kreirao softver ChatG PT u njegovom stilu a koju je Cave nazvao grotesknim ismijavanjem onoga što znači biti čovjek, te rekao: “Mislim da je to nešto što dolazi. To je nešto što tek gradimo i nemamo pojma u što će se pretvoriti. Ne mogu se sjetiti nikoga čiji posao ne bi mogla bolje zamijeniti umjetna inteligencija. Možda svega pet poslova. Na primjer, kada se vozim do studija u svojoj Tesli, Tesla obavlja veći dio vožnje umjesto mene ali ja još uvijek držim ruke na volanu. Ista stvar se događa u bilo kojem drugom procesu, uključujući kreativnost. Pola se umjetnika želi igrati s umjetnom inteligencijom, a pola je želi ugasiti. Mislim da je bolje ako radite s moćnim novim alatom, nego samo gunđate ili se pravite da ne postoji.”

Također je izjavio da vjeruje da će najsiromašnija područja svijeta imati koristi iz visokotehnološkog obrazovanja i zdravstva. Upitan odakle mu takav interes za tehnologiju i znanost, rekao je: “Moj je tata bio izumitelj, pa sam odrastao vjerujući da možemo stvoriti alate koji će promijeniti naše živote. Uzimamo zdravo za gotovo da stvari poput Googlea i Wikipedije postoje, ali koliko je to promijenilo sve naše živote? Ili mobilni telefon koji je bio nusprodukt svemirske utrke. Uspijemo li visokotehnološko obrazovanje i zdravstvenu skrb uvesti u najsiromašnije domove na svijetu, tada ćemo učiniti vrlo dobru stvar.“

U jednog drugom intervjuu izjavio je da ni njegov posao skladatelja više nije siguran te da je ovo nešto što će imati daleko veći utjecaj od industrijske revolucije.

 

 

 

 

 

 

Komentiraj

nacional banner
nacional banner