Petek u Čučerju: “60 tisuća Zagrepčana još uvijek bez priključka na gradski vodovod”

Kandidat za gradonačelnika Zagreba i nezavisni zastuonik u Gradskoj skupštini Renato Petek u petak je održao konferenciju za novinare u Čučerju, gdje je upozorio da 60 tisuća ljudi još nema priključak na gradski vodovod.

Petek je ukazao da više tisuća stanovnika Čučerja i okolnih naselja nema priključak na gradski vodovod te kako se dijelu njih pitka voda doprema cisternama. “Danas 60.000 Zagrepčana nema priključak na gradski vodovod”, kaže Petek te pojašnjava i pokazuje dokument o kakvom se postupku za dobivanje pitke vode cisternom radi.

Zastupnik je u petak posjetio i obitelj Strančarić. Oni, kaže, plaćaju kao i ostali stanovnici Zagreba najveći prirez u državi, no nemaju iste uvjete života kao ostali jer nemaju priključak na gradski vodovod. I kada žele dobiti pitku vodu cisternom, nastavlja Petek, pred njima je sljedeći postupak. Potrebno je uputiti zahtjev pa da na teren u izvid izađe Povjerenstvo za obilazak kućanstava, o kojem, kaže Petek, nije uspio pronaći nikakve službene informacije.

No u službenim dokumentima Gradske uprave stoji da ono treba dati pozitivno mišljenje, a potom o zahtjevu korisnika odlučuje i Vijeće Gradske četvrti koje svoj zaključak upućuje gradskom Uredu za mjesnu samoupravu na daljnje postupanje. Tako se donosi odluka da se mjesečno nekoj obitelji dostavlja po 5 m3 pitke vode “neophodne za osnovne životne potrebe”. To je sve događa u Gradu Zagrebu, jednoj od metropola Europske unije, kada smo već duboko zagazili u 21. stoljeće.

Na području Zagreba, dodaje, šotrebbno je izgraditi oko 200 kilometara vodovodne mreže kako bi svi objekti bili priključeni na gradski vodovod, pojašnjava Petek, te objašnjava kako je to moguće ostvariti u dvije godine mandata. “Moj prioritet kao gradonačelnika bit će rješavati ovakve probleme građana prioritetno, izgraditi svu potrebnu infrastrukturu vodovoda, kanalizacije, prometa te objekata potrebnih za odgoj i obrazovanje, a ne trošiti milijune na spomenike, fontane ili dekorativnu rasvjetu mostova. Zagreb može i mora izgraditi potrebnu infrastrukturu, moramo se izdići iz uvjeta života koji su u Europi vrijedili u 20. stoljeću, zaključio je Petek.

Komentiraj