Petek predao DORH-u prijavu zbog sumnje u kaznena djela vezana uz izgradnju sljemenske žičare

Zastupnik u skupštini Grada Zagreba Renato Petek medijima je poslao priopćenje u kojem navodi kako je podnio kazneu prijavu DORH-u o Žičari Sljeme.

Izjavu za medije Renata Peteka nakon predaje kaznene prijave DORH-u o Žičari Sljeme prenosimo u cijelosti:

Predao sam Državnom odvjetništvu prijavu zbog sumnje u kaznena djela zlouporabe položaja i nezakonitog pogodovanja vezanih uz izgradnju sljemenske žičare. U prijavi su navedeni svi koji su na bilo koji način bili odgovorni i sudjelovali u njenom planiranju i izgradnji.

Poslije pet godina praćenja projekta i iščitavanja tisuća stranica dokumentacije o žičari, ispunio sam svoju građansku dužnost i predao DORH-u sve informacije i podatke  na temelju kojih vjerujem da je tijekom realizacije projekta napravljena financijska šteta za Grad Zagreb u iznosu od oko 100 milijuna kuna. Sumnjam da je štete došlo zbog počinjenja kaznenih djela.

Smrću gradonačelnika Bandića zaustavljene su istrage i sudski procesi vezani uz njega, ali ne mogu se pomiriti s tim da su njegovom smrću sve afere i istrage vođene minulih godina završene te da je on bio jedini i isključivi krivac za sve.

Vezano uz izgradnju žičare postoji i politička odgovornost premijera Plenkovića i HDZ-a koji su godinama i kroz gradske proračune te u suradnji s pokojnim gradonačelnikom inzistirali na izgradnji žičare, a nisu adekvatno reagirali na sve informacije u medijima o mogućim nepravilnostima njene izgradnje.

Predajom kaznene prijave zatvaram knjigu koja se tiče financiranja i izgradnje Žičare Sljeme. Sada ću ovaj projekt iz drugog kuta: želja mi je da se postigne održivost i funkcionalnost žičare te da izgrađena žičare bude u funkciji građana Zagreba.

Petek: “Žičara Sljeme još nije prošla tehnički i nema uporabnu dozvolu. Cijena? Tisuću kuna po stanovniku”

Komentiraj