RENATO PETEK: “Milanović je vjerojatno znao tko je sve bio u Klubu s Kovačevićem”

Zastupnik u skupštini Grada Zagreba Renato Petek ocijenio je danas za N1 kako ekskluzivna Nacionalova informacija, prema kojoj je suprug bivše predsjednice Republike bio na mjestu gdje je 8. studenoga 2019. predano 1,96 milijuna kuna mita uhićenom šefu Janafa Draganu Kovačeviću, otkriva novu dimenziju cijelog slučaja i postavlja pitanje što je znao predsjednik Republike Zoran Milanović.

EKSKLUZIVNO: DORH nije uhitio Kovačevića tijekom primopredaje mita da ne uništi kampanju Grabar-Kitarović

“Sada je ovo nova dimenzija i ti detalji koje saznajemo svaki dan sve više postaju interesantni za javnost. Naravno da je interesantno da je Jakov Kitarović bio prisutan tog dana, ali je nejasno je li bio prisutan na samoj primopredaji, to nam je još uvijek nedostupno. Javnost se zabavlja podacima koji izlaze i koji su nam dostupni, a bez obzira na to podsjetit ću da smo svjedočili i spektakularnijim situacijama, uhićenijima i aferama, koje nisu rezultirale osudama. Kao da neuspješno odrađujemo posao”, rekao je Petek.

Komentirajući izjavu predsjednika Zorana Milanovića, koji je rekao da se treba odmah uhititi nekoga tko ima dva milijuna kuna mita, Petek je rekao da se može zaključiti kako je Milanović vjerojatno znao tko se sve nalazio u Klubu u tom trenutku.

“Sada kad se gleda izjava u ovom svjetlu, možemo doći do zaključka da je predsjednik očito znao, sam je rekao da je ručao s jednim od glavnih osumnjičenika istrage, gospodinom Kovačevićem. I gospodin Kitarović je imao pratnju, Milanović također, i na istim mjestima su se susretali ljudi koji su pratili njih i koji su pratili cijelu aferu. Postojale su indicije da je bivša predsjednica bila praćena u nekim mjerama i bila je ljuta što nije za njih znala. Političar ne bi trebao biti informiran o tome da se nalazi s nekim koga se prati, jer ta osoba niti je osumnjičena niti postoji dovoljan broj dokaza da se pokrene uhićenje, a kamoli da je osuđena za nešto”, rekao je Petek.

No on ocjenjuje kako suprotstavljanje korupciji ne daje rezutate, pa je podsjetio da se ni od pritvaranja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića nije promijenilo ništa i da je to ono što žalosti, pa građani zaključuju da se država slabo bori protiv korupcije. “Često znam reći da je najefikasnija borba protiv korumpiranih političara izlazak na izbore. Niti jedan proces do sada koji je pokrenut protiv nekog političara nije završio u četiri godine, a tada građani mogu izaći na izbore i smijeniti nekoga političara i maknuti ga sa scene”, rekao je Petek.

Spominjući velike akcije uhićenja, koje su se događale u Hrvatskoj u proteklim godinama, Petek je rekao da još nismo došli do situacije da je neka osoba osuđena za korupciju, odnosno da se došlo do kraja bilo kojeg procesa. “To je ono što ljuti građane, što ih drži rezigniranima. Izbori su jedino efikasno sredstvo borbe protiv korumpiranih političara”, ponovio je.

Komentiraj