Petek: Bandić će uštedjeti 10, a isplatiti stotine milijuna kumovima, dobavljačima i zaposlenicima

Oporbeni zastupnik u Gradskoj skupštini Renato Petek ustvrdio je u četvrtak da zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predlaže uštedu 10 milijuna kuna, dok će istodobno “100 milijuna isplatiti kumovima, 180 dodijeliti novozaposlenima u Gradu i Holdingu, a vanjske usluge dosežu milijardu kuna”.

Petek je reagirao na Bandićev prijedlog ušteda kroz smanjenje naknada za zastupnike Gradske skupštine i financiranje političkih stranaka za 50 posto i smanjenje naknade članovima vijeća gradskih četvrti i vijeća mjesnih odbora za 30 posto.

To nisu potrebne uštede već demagoške i jeftine populističke mjere štednje, smatra Petek. “Predlaže uštedu od oko 10 milijuna kuna do kraja godine, a stotinu milijuna dodatnih kuna će isplatiti kumovima samo na tri aktivna gradska gradilišta, novozaposleni u Gradu i Holdingu koštaju nas oko 180 milijuna kuna godišnje, vanjske usluge dosežu milijardu kuna, a dijelom su nepotrebne i preplaćene”, poručio je u priopćenju.

Petek ocjenjuje da Bandić i dalje ne povlači potrebne i ključne poteze u gradu “jer to očito ne smije učiniti pošto je zarobljenik brojnih dogovora ispod stola, interesnih skupina i koalicijskih partnera, a uz to nema niti kapacitete ni znanja za upravljanje modernim gradom i kriznom situacijom”.

Pritom naglašava kako ne vidi problem u smanjenju ili ukidanju naknada zastupnicima radi sanacije posljedica potresa i uravnoteženja proračunskih rashoda, koja će biti dio cjelovitog i potrebnog paketa ušteda, već smatra da je Bandićev prijedlog samo “bacanje prašine u oči”.

Kao primjer Petek je naveo da skoro 100 milijuna kuna više ide samo na anekse po ugovorima za rotor, žičaru i spomenik domovini.

“Od kada je u koaliciji s HDZ-om, zaposlio je dodatnih 1500 ljudi, većinom potpuno nepotrebno, što gradsku i blagajne trgovačkih društava košta minimalno 15 milijuna kuna mjesečno, 180 milijuna kuna godišnje”, kaže Petek, a na vanjske usluge troše se stotine milijuna kuna.

Osim toga, smanjenja naknada zastupnicima i vijećnicima je beznačajno u tekućem mjesecu jer sjednice skupštine nije bilo, kao ni sjednica većine odbora, pa će većina zastupnika dobiti nula kuna, dodaje Petek.

Komentiraj