Tradicionalni uskrsni stol s izvornim okusima varaždinskoga kraja

Autor:

Ivica Pozder, Arhiva TZ Varaždinske županije

Šarm kuhinje varaždinskoga kraja bio je i ostao u pripremi koja čuva okus i vrhunske vrijednosti domaćih proizvoda s potvrdom izvornosti, kao i onih zaštićenih: Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje, Varaždinski klipič, Ludbreški hren…

Zahvaljujući sačuvanoj tradiciji pripremanja dobrih starih domaćih jela, varaždinski kraj skriva pravo bogatstvo okusa, tradiciju vrhunskog blagovanja i nezaboravnih gurmanskih doživljaja. Ovdje se oduvijek dobro jelo i pilo, a tako je nesumnjivo i danas. Šarm kuhinje varaždinskoga kraja bio je i ostao u pripremi koja čuva okus i vrhunske vrijednosti domaće namirnice. Osobitost su svakako i domaći, danas s potvrdom izvornosti ili pak zaštićeni, proizvodi: Varaždinsko zelje, Varaždinsko bučino ulje, Varaždinski klipič, Ludbreški hren…

Vidovečki gibanik tradicionalno je težačko jelo vidovečkoga kraja, a uvršten je na listu zaštićenih proizvoda Varaždinske županije, kao i Varaždinski klipič i Ludbreški hren

Upravo je Ludbreški hren najmlađi u kategoriji zaštićenih proizvoda na području Varaždinske županije, ali njegova proizvodnja na ovom području ima dugu tradiciju. Prvenstveno se koristi za prehranu, a tijekom povijesti pripremao se na različite načine. U hrvatskim domovima često u sklopu bogatih blagdanskih trpeza, ovaj vrhunski proizvod postao je nezaobilazan u ponudi tradicijske gastronomije Varaždinske županije. Uz ostale zaštićene proizvode ovoga kraja, svakodnevno je u ponudi uz domaća jela, uz bok Varaždinskom bučinom ulju koje već tradicionalno slovi kao glavni sastojak salata.

Uskrsni doručak nezamisliv je bez hrena, koji se tako dobro sljubljuje s domaćom šunkom i jajima od „sretnih“ kokica iz podnog uzgoja, a najbolji je završetak uz Vidovečki gibanik, tradicionalno težačko jelo vidovečkoga kraja. Po načinu pripreme razlikuje se od domaćice do domaćice. Svaka od njih u obradi temeljnih sastojaka ima svoju malu tajnu. Upravo to mu daje draž kao jednom od najvrijednijih kulinarskih dostignuća vidovečke gastronomije i s pravom je uvršten na listu zaštićenih proizvoda Varaždinske županije.

Jela s popisa gastronomske baštine Varaždinske županije možete istražiti u domaćim restoranima s oznakom standarda ‘Okusi varaždinskoga kraja’

Sve su to jela s popisa gastronomske baštine Varaždinske županije, na koja su posebno ponosni i brojni ugostitelji čiju ponudu možete istražite u odabranim objektima koje resi oznaka standarda „Okusi varaždinskoga kraja“. Restorani su to u kojima tijekom cijele godine imate priliku probati najmanje dva autohtona jela, čime garantiraju i pružaju istinski doživljaj lokalnih jela, pića i domaćih tradicijskih proizvoda.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.