UNICEF

Pet najzanimljivijih iskustava u Muzeju realnosti

UNICEF-ov treći Muzej realnosti publiku vodi u svakodnevicu najugroženije djece diljem svijeta. Kao i proteklih godina, Muzej realnosti održat će se u Muzeju iluzija u Zagrebu, u kojem će od 11. do 13. prosinca iluzije poslužiti potpuno suprotnoj svrsi – otkrivanju stvarnosti. Ekskluzivno za čitatelje Nacionala odabrano je pet iskustava koja očekuju posjetitelje Muzeja realnosti:

Odškrinite vrata sobe s dva lica

Životni predmeti vode u dva paralelna dječja života koja se događaju na dvama poštanskim brojevima, u dvjema obiteljima – u sobi djeteta s oboje zaposlenih roditelja i sobi u kojoj boravi dijete u obitelji koja prima socijalnu pomoć. Jeste li znali da u obiteljima koja primaju socijalnu pomoć u Hrvatskoj, gotovo svako drugo dijete nema vlastiti krevet?

Doživite invaziju na djetinjstvo

Izgubite tlo pod nogama i iskusite kako dugotrajni sukobi i nasilje odraslih utječu na najmlađe. S jedne strane je Sirija, u kojoj 2,5 milijuna najmanjih žrtava sukoba živi na teško dostupnim mjestima bez pristupa pitkoj vodi, hrani i liječniku. S druge strane je Bangladeš, u kojem više od 300 tisuća djece, izbjeglica iz Mjanmara kojima je ukradeno djetinjstvo, živi u očajnim životnim uvjetima.

Čekajte da vam hrana padne s neba

Uz pomoć VR filma “The Food Drop” uđite u svakodnevicu malog izbjeglice Chuola iz Južnog Sudana, čiji život ovisi o dostavi hrane zrakoplovom. Naći ćete se usred humanitarne krize i osjetiti kako je to kad vam život ovisi o vrećama žitarica koje padaju s neba. Trenutno oko 155 milijuna djece u svijetu zaostaje u razvoju zbog slabe prehrane, nezdravog okruženja i bolesti.

U Kontrolnoj sobi zavirite u naš čudesan mozak

Naš mozak je poput kontrolne sobe iz koje 24 sata dnevno izlaze svjesne i nesvjesne naredbe koje upravljaju životom svakog ljudskog bića. Najčudesnije stvari u toj sobi događaju se u prvim godinama života jer se tada ljudski mozak najbrže razvija. Pomoću vizualne instalacije uvjerite se koliko je fascinantan naš mozak u prvim godinama života.

Uspnite se Stepenicama života

Većini posjetitelja nije teško popeti se stepenicama kako bi (p)osjetili Muzej realnosti, ali ove stepenice postavljaju pitanja. “Što je potrebno da se dijete uspne stepenicama života? “Koji su to temelji koje svako dijete treba dobiti, da bi se te stepenice izgradile?”. Uspon nije lak, ali je osjećaj na vrhu nešto posebno.

Komentiraj