“PET DO STO”: Predstavljena knjiga o povijesti VK “Jug”

Knjiga o povijesti Vaterpolskog kluba Jug naslovljena “Pet do sto”, autora Željana Konsua, koja na 560 stranica donosi bogatu povijest jednog od najtrofejnijih hrvatskih sportskih kolektiva, predstavljena je u petak navečer u dubrovačkom hotelu Valamar Lacroma.

Autor knjige Željan Konsuo, inače predsjednik kluba od 1998. do 2003. godine, istaknuo je tom prilikom kako je intenzivan rad na stvaranju knjige trajao dvije godine, pri čemu je najveći problem bio kako svesti knjigu na prihvatljiv broj stranica.

“Kriterij za uvrštavanje u knjigu je bilo poštivati najstarije i cijeniti najveće sportske rezultate. Zato su predstavljeni svi najstariji, koji su utakmice igrali u starom Portu – Kačić, Poković, Dabrović, Peko, Katušić, pa do najstarijih plivačica Hilde Zeier i Mirjane Šegrt, jer smo prvih 50 godina bili s plivačima. Kao najveće uspjehe gledamo 27 olimpijskih medalja Dubrovčana, kao i četiri titule prvaka Europe među 64 trofeja”, rekao je Konsuo.

Dodao je kako knjiga prvi put donosi 40-ak dosad neobjavljenih fotografija odlične rezolucije, koje su nastale u 20-im i 30-im godinama 20. stoljeća.

Knjiga na 560 stranica donosi presjek 95 godina kluba sa svim uspjesima i bitnim trenucima klupske povijesti, razgovore s klupskim velikanima i priče o osvajačima olimpijskih odličja i europskih trofeja te glavnim i kondicijskim trenerima.

Željan Konsuo danas je dopredsjednik Juga CO i dopredsjednik Hrvatskog vaterpolskog saveza te član Nacionalnog vijeća za sport i Izvršnog odbora Hrvatskog olimpijskog odbora.

Jug CO je u ovoj sezoni osvojio i Prvenstvo i Kup Hrvatske, kao i drugo mjesto u Regionalnoj ligi, a prilika za novi, 65. trofej u klupskoj povijesti bit će na Final 8 turniru Lige prvaka u Hannoveru, od 6. do 8. lipnja.

Komentiraj