Zarko Basic/PIXSELL

PERUŠKO O AGROKORU “Novi šok bi imao razarajući učinak na ekonomiju”

Izvanredni povjerenik u Agrokoru Fabris Peruško sudjelovao je u utorak na panel raspravi o restrukturiranju Agrokora u organizaciji TMA Europe.

Peruško je kazao da bi Agrokor, kad bi postojao u Njemačkoj, zapošljavao 900 tisuća ljudi, a dobavljači bi imali pet milijuna zaposlenih. “Utjecaj na proračun u tom bi slučaju bio 650 milijardi eura”, rekao je Peruško.

“Uprava Agrokora je pokušala riješiti situaciju, a istovremeno Vlada je pokušala stvoriti opciju B u slučaju da Uprava ne dođe do rješenja s velikim bankama i dobavljačima. Postojeći zakon nije predviđao proceduru za tako veliku tvrtku i Vlada je 6. travnja donijela zakon koji se temeljio na talijanskom slučaju Parmalat i vodstvo Agrokora je dalo ostavke, nakon čega je 10. travnja došla Izvanredna uprava. Zakon je štitio 60 tisuća radnih mjesta u Agrokora i sprječavalo se prelijevanje na druge dobavljače, spriječili smo val stečaja povezanih tvrtki. Kao što sam rekao na početku, radi se o više od 3,5 posto prihoda u hrvatskom proračunu. Spriječili smo prelijevanje i na druge zemlje jer Agrokor je najveći poslodavac u Sloveniji i BiH te drugi u Srbiji. Sve se poklopilo s turističkom sezonom, a Agrokor je najveći dobavljač turističkoj infrastrukturi”, objasnio je Peruško i dodao da se hrvatsko gospodarstvo oporavljalo od recesije te kako bi novi šok imao razarajući učinak na ekonomiju.

Alastair Beveridge iz AlixPartnersa nazvao je restrukturiranje Agrokora jedinstvenim u regiji te rekao da je jedan od najvećih problema bio manjak informacija. Dodao je da je gotovine bilo jako malo, u jednom trenutku je na računu tvrtke bilo – deset kuna, prenosi N1.

Komentiraj