EPA/Ernesto Arias

Peruanski predsjednik podnio ostavku

Peruanski predsjednik Pedro Pablo Kuczynski podnio je ostavku u srijedu, dan uoči najavljenog glasanja zastupnika u Kongresu o njegovu opozivu zbog povezanosti s tvrkom optuženom za korupciju, prenose agencije.

Bivši bankar s Wall Streeta, 79-godišnji Kuczynski trebao se sastati s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom na regionalnom summitu u Peruu u travnju, podsjeća agencija Reuters.

Nije jasno hoće li Kongres u kojem većinu ima oporba prihvatiti njegovu ostavku ili će ustrajati na tome da se glasa o njegovu opozivu pod optužbama da je “moralno nepodoban” za vladanje.

“Predsjedništvo je iznad naroda. Institucije moraju biti zaštićene. Zbog toga, s velikim žaljenjem, gospodine predsjedniče, molim vas da podnesete ostavku”, napisao je zastupnik vladajuće stranke Pedro Olaechea na Twitteru.

Agencija dpa prenosi da su i četiri člana iz predsjednikove vlastite stranke zatražila da podnese ostavku.

Kuczynski se odupirao pozivima da odstupi od prosinca kada je oporbena Narodna snaga otkrila njegove financijske veze s brazilskim građevinskim divom Odebrecht, tvrtkom koja je bila u središtu golemog korupcijskog skandala.

Narodna snaga, kojoj je na čelu Keiki Fujimori, kandidatkinja koju je pobijedio na predsjedničkim izborima, objavila je snimke na kojima Kuczynski navodno oporbenim zastupnicima nudi unosne projekte i poslove u zamjenu da ne glasaju za njegov opoziv.

Vlada je opovrgnula takve optužbe pošto je prvi niz videosnimaka bio objavljen u utorak.

Smatra se da će Kuczynskog naslijediti potpredsjednik Martin Vizcarra čime bi se završili mjeseci političke neizvjesnosti u najvećem svjetskom proizvođaču bakra.

Komentiraj