Peruanci moraju nositi vizire u javnom prijevozu

Milan Sabic/PIXSELL

Južnoamerička država Peru je prošli tjedan pokrenula kopneni, zračni i riječni promet unutar svojih granica. Nakon četiri mjeseca pokrenut je i javni prijevoz. Putnici uz uobičajene maske sada moraju nositi i zaštitne vizire od plastike.

Nakon što je otvoren promet u glavnom gradu Limi odmah su zabilježene gužve u zračnoj luci Jorge Chávez, dok je zbog velikih gužvi javni prijevoz još uvijek “pojačan” dodatnim autobusima privatnih prijevoznika. Zaposlenici u javnom prijevozu i policija na nekim od glavnih autobusnih postaja kontroliraju broj putnika, jer se mora poštovati odredba socijalne udaljenosti.

“Upotreba zaštitnog vizira za lice se primijenjuje kako bi se zaštitilo zdravlje i ljudi to moraju shvatiti tako”, rekao je Jorge Cuadros iz Gradske uprave za promet (ATU).

Građani su jedva dočekali kraj karantene i pokretanje javnog prijevoza. Na širem području grada Lime živi oko deset milijuna stanovnika, stotine ruta koriste i brojni radnici te se očekuje postupno smanjenje gužvi i manje kontrola.

No, velika briga oko suzbijanja pandemije koronavirusa se nastavlja iako su države u Južnoj Americi nedavno počele “otvarati svoja gosodarstva”. Značajan broj zaraženih i smrtni slučajevi u pojedinim regijama i urbanim područjima  zabrinjavaju. Peru nije ukinuo karantenu u svim regijama te su najveći napori i briga usmjereni baš na ta područja.

Komentiraj