Peruanci biraju novog predsjednika, ankete predviđaju mrtvu trku do zadnjeg listića

Peruanci u nedjelju biraju novog predsjednika na izborima koji su ih podijelili – gradsko stanovništvo i oni s većim prihodima preferiraju Keiko Fujimori s desnog krila dok siromašnije ruralne regije podržavaju lijevog političkog novaka Pedra Castillu.

Birališta su otvorena u 7 sati (14 sati po srednjoeuropskom vremenu) na većini od 11.700 biračkih mjesta u Peruu, a službeni rezultati počet će pristizati u noći na ponedjeljak.

Izbori se odvijaju nekoliko dana nakon što se u Peruu utrostručio broj žrtava covida-19 nakon vladine revizije. Peru sada ima najviše mrtvih po stanovniku u svijetu.

Ankete pokazuju da se vodi mrtva trka, ali je Fujimori, koja je ranije zaostajala za Castillom, prešla u blagu prednost.

Fujimori (46), kći zatvorenog bivšeg predsjednika Alberta Fujimorija, obećava da će održati gospodarsku stabilnost i politike slobodnog tržišta u drugom najvećem svjetskom proizvođaču bakra te da će pomilovati svog oca koji je osuđen za kršenje ljudskih prava.

Fujimori je i sama provela nekoliko mjeseci u pritvoru zbog optužbi za korupciju koje odbacuje. Ako pobijedi, obustavit će se kazneni postupak protiv nje sve dok vodi zemlju.

Castillo (51), učitelj u osnovnoj školi i sindikalni čelnik, privukao je potporu siromašnih Peruanaca iz ruralnih krajeva i uplašio investitore obećanjima da će nacionalizirati rudarski sektor, što je kasnije nastojao povući. Obećao je da će izmijeniti sustav oporezivanja multinacionalnih kompanija i poziva na izmjene ustava.

Dolazi iz zabačenog sela blizu Tacabambe u sjevernom dijelu Anda koje ga je u subotu navečer pozdravilo dok je putovao kući. Castillo im se kratko obratio iako je politička kampanja zabranjena posljednjih dana uoči izbora u Peruu.

Gradsko poglavarstvo postavilo je pozornicu na glavnom trgu na kojemu su se okupile pristaše i odzvanjala glazba. U ostatku grada postavljeni su plakati za podršku Castillu, ali nije bilo nijednog za Fujimori.

Debata predsjedničkih kandidata. Photo: EPA/MARTIN MEJIA POOL

“Sve su obećali, ali kad uđu u vladu, zaborave na siromašne”

Mnogi Peruanci nemaju povjerenja u političare nakon dva desetljeća tijekom kojih su se vodile istrage protiv bivših predsjednika za korupciju.

Prošlog studenog Peru je promijenio tri predsjednika u tek nekoliko dana u političkoj krizi koja je izazvala žestoke prosvjede s nekoliko mrtvih.

Peruanka Ruth Rojas, koja živi u teškom siromaštvu sa svojom kćerkom s invaliditetom, rekla je da ne vjeruje obećanjima nijednog kandidata.

“Oni obećavaju sve dok ne uđu u vladu, a onda zaborave na siromašne, misle samo na sebe i na svoje ljude”, rekla je Rojas za Reuters.

Anketari kažu da bi neodlučni glasači i Peruanci koji žive u inozemstvu mogli utjecati na ishod izbora.

Peruanaca u inozemstvu ima oko milijun, gotovo četiri posto od ukupno 25 milijuna birača. Obično malo njih glasa, tek ih je 0,8 posto glasalo na izborima u prvom krugu u travnju kada su još bila na snazi zatvaranja u pandemiji covida-19.

No predsjednik Izbornog povjerenstva u Peruu, Piero Corvetto, kaže da bi zahvaljujući uznapredovalim programima cijepljenja u područjima u kojima ima najviše Peruanaca – Sjedinjenim Državama, Španjolskoj, Argentini i Čileu, moglo glasati više ljudi.

Tijesan rezultat mogao bi dovesti do nekoliko dana nesigurnosti i napetosti dok se ne proglasi pobjednik.

Fujimori, koja je izgubila na izborima 2016. godine za 40.000 glasova, rekla je da je pogriješila što nije tražila ponovno prebrojavanje glasova.

Castillo je rekao da će ako se dogodi nešto nepovoljno, biti “prvi koji će okupiti ljude” iako je u subotu navečer mnoštvu obećao da će poštovati izborne rezultate.

Komentiraj