Peru: Zoološki vrt uspješno uzgaja mladunce ugrožene vrste krokodila

Goran Kovacic/PIXSELL

Zaposlenici zoološkog vrta u glavnom peruanskom glavnom gradu Limi su uspješni u uzgoju  potomaka ugrožene vrste krokodila.

Dva krokodila su se izlegla iz jajeta i već uživaju u kupanju u malim posudama. Njihovo zdravstveno stanje i temperatura se prate i mjere svaki dan. Za medije je otkriveno kako mladunci potječu od zdravog odraslog mužjaka dugog pet metara i ženke, koja je duga 2.5 metra. Potomci će dobiti imena prema prijedlozima na profilu društvenih mreža zoološkog vrta.

Američki krokodil (Crocodylus acutus) se na području ove južnoameričke države prekomjerno lovio, posebno je to bilo izraženo tijekom 60-ih godina prošlog stoljeća. Vrsti još uvijek prijeti izumiranje u prirodi. Najbrojnija populacija obitava u zaštićenim područjima, nacionalnim parkovima i rezervatima na širem području država u blizini Središnje Amerike.

Ovaj krokodil živi u divljim slatkovodnim staništima, koja sve više nestaju, ali voli i lokalitete gdje ima vrulja i bočate vode. Za razliku od američkog aligatora osjetljiviji je i manje prilagodljiv  promjenjivim uvjetima u prirodi i prisustvu ljudi.

 

Komentiraj