Peruanci su u nedjelju izašli na birališta kako bi glasovali u drugom krugu predsjedničkih izbora u kojem u neizvjesnoj utrci snage odmjeravaju liberalni ekonomist Pedro Pablo Kuczyinski i kći bivšeg predsjednika Keika Fujimori, desne populističke orijentacije.

Zadnje ankete pokazuju da je izborna utrka statistički izjednačena.

U prvom krugu u travnju, Fujimori, čelnica desne Stranke narodne snage, osvojila je 40 posto glasova, a Kuczynski 21 posto.

No on je osigurao potporu bivših suparnika zabrinutih da bi Fujimori mogla slijediti dvojbeno nasljeđe svojeg oca, Alberta Fujimorija, koji je sada u zatvoru.

Fujimori je vladao Peruom željeznom rukom od 1990-2000. Osuđen je zbog kršenja ljudskih prava i korupcije i služi kaznu od 25 godina zatvora. Njegovi pristaše ističu da je slomio maoističku pobunu Svijetlog puta (Sendero Luminoso) i reformirao gospodarstvo.

Kuczynski (77) vodi liberalnu stranku Peruanci za promjenu. Bio je dugogodišnji ministar gospodarstva i energetike, no kritizira ga se zbog poodmakle dobi i toga što je radio kao lobist i investicijski bankar u SAD-u.

Pobjednik će dužnost preuzeti 28. srpnja.

Komentiraj