Pero Zlatar rušio je rekorde s nakladom tjednika ‘Studio’ jer, otkrio je, ‘shvatio sam moć televizije’

Novinar i publicist Pero Zlatar rođen je u Skoplju 26. listopada 1934. godine, gdje mu je otac trenutno bio zaposlen, a poslije se obitelj prebacila u Užice, da bi naposljetku ipak završila u Zagrebu. Od 1954. bio je novinar i urednik u izdanjima kuće Vjesnik. Od 1967. glavni urednik zabavnoga tjednika Plavi vjesnik, a 1971. u godini Hrvatskog proljeća, Pero Zlatar postaje glavni urednik tjednika Studio, jednog od najvažnijih i najtiražnijih listova izdavačke kuće Vjesnik. To je, po mnogo čemu, bio vrhunac njegove novinarske , osobito uredničke, karijere.

Pričao je o tome i sam Zlatar: “Godine 1971. pozove me direktor Vjesnika Božo Novak i kaže: ‘Tebe smo odredili da vodiš Studio!’ Božo Novak je najveći genijalac, kojega sam ja obožavao. I danas ga obožavam. Bio je najuspješniji privrednik u novinarstvu…”

Bitno je naglasiti da se sve to odvijalo u doba velikog uspona televizije i diskografije u hrvatskom i exjugoslavenskom socijalističkom društvu. Za samo nekoliko mjeseci, Zlatar je doveo Studio do naklade od 370 i nešto tisuća primjeraka, što je apsolutni rekord u hrvatskom, a zasigurno i u jugoslavenskom novinarstvu. Tajnu uspjeha Studija Pero Zlatar je prvenstveno vidio u televiziji: “Ja sam shvatio moć televizije, i kad su se na Zagrebačkoj televiziji, primjerice, počeli emitirati iznimno gledani  ‘Jadranski susreti’, Studio je postao pokrovitelj te emisije. Studio je dao Televiziji 25 milijuna, uz uvjet da Studio bude spominjan u svakoj emisiji  ‘Jadranskih susreta’. I to je tako krenulo, to forsirano spominjanje Studija…”

Komentiraj