Pero Maldini: “Plenković i njegova većina mogu biti sasvim mirni”

Premijer Plenković i njegova saborska većina mogu biti mirni, jer nema funkcionalne oporbe, ustvrdio je politički analitičar Pero Maldini u intervju za HTV.

Da Hrvatska nema funkcionalnu oporbu, koja ne producira alternativne politike i prijedloge, Maldini je zaključio na temelju svoje analize oporbenih stranaka. Domovinski pokret, primjerice, nije stranka, nego pokret, odnosno “visoko personalizirana koalicija koja je nastupila kao stranka koja je heterogena, ali ima različitih interesa”. “Njih je objedinila krajnja desna politička ideologija i po šavovima kojima su se spojili, sad se i rascjepljuju jer je nestao čovjek koji je bio personalizacija stranke”, rekao je.

Ocjenjuje da je “disolucija stranke neminovna, i ona je zapravo već počela”. “Pitanje je do koje mjere će ići i hoće li se raspasti na dijelove ili će se formnirati drukčija koalicija iz koje će izaći i ostati pod Domovinskim pokretom, rekao je Maldini.

Stanje u SDP-u Maldini naziva “nastavkom bratoubilačkog rata i dubokih podjela unutar stranke koja je sama sebe paralizirala jer već dugo vremena nema sposobnosti da obavlja normalno svoj posao”. Maldini ocjenjuje kako je “loša želja Peđe Grbina da presiječe gordijski čvor, jer on nije Aleksandar Veliki, niti je SDP gordijski čvor”. “Presijecanjem se to ne može riješiti. To upućuje na nedostatak unutarstranačke demokracije i genezu još većih problema. To bi mogao biti ozbiljniji početak disolucije same stranke”, rekao je.

Možemo! je u usponu iako je u Zagrebu odstupio od nekih svojih na izborima proklamiranih ideja, konstatira Maldini. “Možemo! je čisto rezultat potrebe. Od jedne aktivističke politike koja ih je dominantno obilježavala, oni su se uključili u normativno institucionalni okvir koji ima normativne i pravne propise koje moraju poštovati. U ovoj situaciji bili su pragmatičari i od nečeg se trebalo početi. Biračko tijelo od Možemo! ima prevelika očekivanja, a oni su preuzeli veliki zalogaj kojim se moraju baviti, nije za očekivati da će podržavati i dalje. Može se dogoditi osipanje i razočaranje dijela njihovog biračkog tijela. Vjerujem da je ovo prvotno nesnalaženje i pragmatičnost i da će se držati svojih predizbornih obećanja u daljnjem djelovanju”, naglasio je analitičar.

Sve to, dodaje, “Plenkoviću nije smetalo jer ima dovoljnu većinu koja je stabilna”.

Komentiraj