Pernar osam minuta za saborskom govornicom – šutio

Saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar u četvrtak je osam minuta za saborskom govornicom iskoristio – bez riječi.

Na ovaj potez odlučio se nakon što ga je predsjedavajući u nekoliko navrata opomenuo jer je govorio izvan teme. Pernar u doveo u pitanje legitimitet parlamentarne većine, jer je HDZ doživio poraz na europskim izborima, a partneri mu zajedno nisu skupili pet posto, što je izborni prag.

Predsjednik Sabors Gordan Jandroković upozorio ga je da se na dnevnom redu Sabora ne nalazi analiza rezultata europarlamentarnih izbora, te ga pozvao da se drži teme, a Pernar je nastavio po svom. I dok se zastupnik Živog zida pozivao na svoje pravo da govori u Saboru, Jandroković je kazao kako je predsjednik Sabora prema poslovniku dužan opomenuti zastupnika kad ne govori o temi, pišu 24sata.

“Možete samo nasiljem izbaciti mene iz Sabora kao što ste i do sada. I vaš premijer nasiljem vodi svoju stranku i vidjeli ste kakav je rezultat toga”, rekao je Pernar, a Jandroković ga je ponovno zamolio da se drži teme, ali ni to nije pomoglo.

Predsjednik Sabora još ga je jednom upozorio da će mu, nastavi li govoriti izvan teme, morati dati opomenu. “Molim vas da nađete možda malo mudriji način govora da vas ne mogu opomenuti. Pokušajte naći načina da ipak budete bliže temi pa da vas ne mogu zaustaviti i opomenuti”, rekao je Jandroković.

“Ako ne smijem ovdje govoriti ja ću šutjeti za govornicom i svojom šutnjom reći što mislim o ovoj temu, o načinu na koji Plenković vodi državu i stranku, a vi ovaj Sabor”, odgovorio mu je Perar i – zašutio. Sljedećih osam i pol minuta proveo je u tišini. Jandroković je, nakon što se čuo žamor zastupnika, gotovkroz smijeh rekao: “Kolegice i kolege, molim vad da ne ometate kolegu Pernara u šutnji”.

Komentiraj