Periferni uređaji za video igre manje se kupuju, ali proizvođači nisu zabrinuti

Pixsell/Grgo Jelavic

Prema analizi i novom istraživanju Omdije prihod od potrošnje na periferne uređaje za video igre će 2022. godine pasti za 13% na godišnjoj razini, prenosi ictbusiness.info.

No, to ne zabrinjava velike proizvođače, jer je ukupna potrošnja na gaming periferije prošle godine iznosila 8.2 milijarde dolara. Kretanja su povoljna unatrag nekoliko godina. Pandemija kornavirusa i karantena je dodatno povećala potražnju pa su prihodi 2018. i 2019. godine iznosili 6.3 milijarde i 6.4 milijarde američkih dolara, a u 2020. godini su prihodi porasli za 23 posto, jer su svi tražili način kako pobjeći od svakodnevnice i zabaviti se.

Ekonomska predviđanja ističu da će prihod do 2027. godine doseći granicu od 8.5 milijardi dolara. Kontroleri (gamepad) najviše doprinose potrošnji u kategoriji perifernih uređaja, čineći 45% ukupne potrošnje ove godine.

“Potrošnja na periferne uređaje za igre porasla je više-manje u korak s ogromnim porastom potrošnje na sadržaj za igre u 2020. godini, jer su igrači nastojali optimizirati svoje konzole i računalne igre igrajući vrhunskom opremom”, prokomentirao je Dom Tait, direktor istraživanja Omdijinog tima za igre.

“Povrh dobrih performansi za kontrolore za konzole, tvrtke za proizvodnju dodatne opreme kao što su Turtle Beach, Razer i Logitech također su imale velike koristi. Nasuprot tome, prihod od perifernih uređaja u 2022. bio je nesrazmjerno pod utjecajem pritisaka na troškove života: trebao bi pasti za 13% u usporedbi s prognoziranim padom od 4% u potrošnji na sadržaj igara, jer potrošači osjećaju da su sposobniji odgoditi kupnju novih perifernih uređaja”, dodao je Tait.

Komentiraj