Riječki dio 2. Bijenala industrijske umjetnosti, koji se održava pod nazivom „Na leđima palih divova“ počeo je u subotu performansom umjetnice Vlatke Horvat „Koji dođu i stoje“ pred sjevernim ulazom u brodogradilište 3. maj.

Horvat se performansom referira na skulpturu Vinka Matkovića pred ulazom na kojoj je muškarac koji u rukama drži model broda s pozornošću i ponosom. Kako je navela umjetnica, ovaj spomenik slavi i komemorira, a u današnje vrijeme i oplakuje, industriju i industrijsko naslijeđe brodogradnja i pomorstva.

Stoga je pozvala sve zainteresirane da sudjeluju u performansu, kao znak solidarnosti sa spomenikom, tako da s nekim njima dragim ili osobno značajnim predmetom stanu pored skulpture koliko dugo žele.

Ona sama je u rukama nosila daske pronađene u potkrovlju Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, kao simbol prolaznosti, značenja nekadašnjeg prostora MMSU-a ali i novog doba sadašnjeg muzeja. Performans je počeo u podne, a autorici su se pridružili nekadašnji radnici 3. maja, s umanjenim kopijama spomenika, kojeg su radnici brodogradilišta dobivali. Ni snažna kiša poslijepodne nije omela autoricu u izvedbi performansa koji je planiran do večernjih sati.

Riječki dio izložbe Bijenala postavljen je u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti a sudjeluju hrvatski i inozemni autori i kolektivi: Fokus grupa, Siniša Ilić, Naeem Mohaiemen, Maryanto, Daniela Ortiz, Dan Perjovschi, Predmeti Iz Arheološkog Muzeja Istre, Miljohn Ruperto, Selma Selman, Škart, Marko Tadić i Miro Manojlović.

Drugo Bijenale industrijske umjetnosti realizira se u suorganizaciji Labin Art Expressa XXI, MMSU-a i Arheološkog muzeja Istre i u sklopu projekta Rijeka Europska prijestolnica kulture 2020. Kustosi su članice kolektiva Što, kako i za koga/WHW Sabina Sabolović, Nataša Ilić, Ana Dević i Ivet Ćurin, te će na deset primorskih i istarskih lokacija predstaviti radove ukupno 27 umjetnika i kolektiva. kolektiva.

Mnogi od ovih radova su vezani uz lokalni kontekst, a bave se pitanjima vezanim uz oblikovanje suvremenosti kroz praksu. Neki od ključnih pojmova umjetničkih produkcija Bijenala su pripovijedanje, povijest, poezija, turizam, magično mišljenje, pobuna, kolonijalne implikacije industrijske proizvodnje, marginalizirani identiteti, etnička čišćenja i drugi, stoji u materijalima izložbe.

Istarski dio Bijenala je otvoren u petak u Puli.

Izložba u MMSU-u ostaje otvorena do 23. rujna 2018.

Komentiraj