Pepeo Nine Simone, ‘visoke svećenice soula’, razasut je po Africi

Pravim imenom Eunice Waymon, Nina Simone je svojim pjevanjem i pristupom glazbi ostavila dubok trag u svijetu glazbe, što potvrđuju brojni glazbenici koji su je smatrali svojim velikim uzorom. “My Baby Just Cares For Me”, “I Love You Porgy”, “Pirate Jenny”, “Mississippi Goddam” samo su neke od njezinih najpoznatijih pjesama u kojima je uvijek izražavala svoje osjećaje i mišljenja o stvarima koje ju muče i vesele. Zbog svojih političkih stavova, humanitarnih angažamana i borbe protiv rasizma dobila je naziv visoka svećenica soula. Nina je svoje posljednje dane života provela u svom domu u Francuskoj, gdje se preselila sedamdestih godina prošlog stoljeća iz Amerike, a razlog selidebe bio je rasizam, kako je sama Nina izjavila.

Godine 1970. napušta Sjedinjene Američke Države i odlazi na Barbados i tu se već polako može sagledati kraj njezinog najuspješnijeg razdoblja u američkom glazbenom biznisu i početak (dijelom samonametnutog) progonstva i otuđenja od ostatka svijeta u iduća tri desetljeća. Tijekom tog razdoblja mnogo se selila, a 1992. godine trajno se smješta u mjesto blizu grada Aix-en-Provence u južnoj Francuskoj. Njezina autobiografija “I Put a Spell on You”, izdana je 1992, a iduće godine snima posljednji album “A Single Woman”. Bipolarni poremećaj dijagnosticiran joj je  1995. godine te je oboljela i od raka dojke.

Umrla je 21. travnja 2003. godine u dobi od 70 godina u francuskom gradu Carry-le-Rouet, a njezin pepeo je, prema njezinoj želji, razasut po nekoliko afričkih zemalja.

Komentiraj