Peović: “Filoustaštvo ne dolazi s ulice, nego iz Sabora”

Filoustaštvo ne dolazi s ulice, nego iz Sabora, poručila je saborska zastupnica Radničke Fronte Katarina Peović komentirajući na Facebooku napade na umjetničku instalaciju s crvenom zvijezdom u Rijeci.

Obuljen Koržinek: Instalacija u Rijeci izvedena mimo zakonom propisane procedure

Najviši dom hrvatske politike – Sabor zagovara, potiče i provodi ustašizaciju priređujući filo-ustašama razne materijale za mržnju, poticanje na nacionalnu netrpeljivost, opasnu reviziju prošlosti, protuustavno djelovanje.

“Filoustaštvo ne dolazi niti s ulice, niti s periferije. Najviši dom hrvatske politike, Sabor, zagovara, potiče i provodi ustašizaciju priređujući filoustašama razne materijale za mržnju, poticanje na nacionalnu netrpeljivost, opasnu reviziju prošlosti, protuustavno djelovanje”, napisala je zastupnica u Facebook objavi.

Argumentirajući svoju tvrdnju, Peović je prepričala posljednju sjednicu saborskog Odbora za ratne veterane. Ondje su, tvrdi, “predsjedavajući odbora Josip Đakić, članovi Odbora Željko Sačić i Ante Deur, te ministar i potpredsjednik Vlade Tomo Medved dali uputu prosvjednicima kao i svim filoustašama kako se odnositi prema povijesti. Tamo su istaknuli izmišljenu tezu da je crvena zvijezda u Evropi zabranjena; izmišljenu tezu da je crvena zvijezda simbol pod kojim su Srbi okupirali Vukovar; revizionističku interpretaciju prema kojoj su partizani koljači i „neprijatelji hrvatskog naroda”, te implicirali da su Ustaše ubijene u Drugom svjetskom ratu bili pravi hrvatski branitelji”.

“Naš vrli ministar Medved na pitanje zastupnice o filoustaškoj udruzi Hrvatski domobran čiji član sjedi u Povjerenstvu za vojna groblja ne pokazuje nikakvu iznenađenost tom činjenicom niti smatra da je to potrebno mijenjati; predsjedavajući Josip Đakić Tita proglašava jednim od najvećih zločinaca 20. stoljeća; a Željko Sačić smatra da se partizanska groblja uopće ne trebaju održavati. Čak je i iz friziranog izvještaja s Odbora jasno da je riječ o protuustavnom djelovanju saborskog odbora”, tvrdi Peović.

Zastupnica svojim riječkim sugrađanima poručuje neka se ne boje “filoustaške skupine koja se u samo par sati organizirala kako bi došla pjevati „Zovi samo zovi”” i “poručiti zvijezda najveće zlo u Hrvatskoj”. “Neće crni mrak s ulice doći – crni mrak dolazi sa samog vrha – i taj vrh i vrhuška, domaća elita klijentelistički umrežena i dobro potkožena producira smrad i mrak. Rijeka je uvijek bila i bit će – crvena, solidarna, jednaka, pravedna. Strukturalna nepravda i nejednakost, nezaposlenost, siromaštvo, obespravljenost većine su naši neprijatelji. Te je neprijatelje odlučila iz mračnih i smradnih rupa istjerati – upravo crvena zvijezda, kako nekad tako i sad. Zvijezda je simbol pod kojim se borilo za viziju boljeg i pravednijeg društva, neprijatelji zvijezde borili su se za nejednakost, zlo i zločin kao zakon”, poručila je Katarina Peović.

Komentiraj