facebook.com

PENTAGON Ostaci žrtava s ratnog broda USS Oklahoma idu na DNK analizu

Posmrtni ostaci neidentificiranih pripadnika američke vojske koji su smrtno stradali u potonuću američkog ratnog broda USS Oklahoma tijekom japanskog napada na Pearl Harbor u Drugome svjetskom ratu, ekshumirani su u ponedjeljak na Havajima, a stručnjaci će se angažirati na njihovu identificiranju, izvijestilo je američko ministarstvo obrane.

 

  • Posmrtni ostaci bili su među ostacima još 388 vojnika koji su poginuli u napadu, a pokopani su kao nepoznate osobe. Pentagon ih u dogledno vrijeme želi sve identificirati

 

Pet lijesova umotanih u američke zastave s ostacima mornara koji su poginuli u napadu 7. prosinca 1941. prebačeno je s groblja u laboratorij gdje će se obaviti analiza uz korištenje najmodernijih forenzičkih metoda, među kojima je i DNK analiza.

Pentagon namjerava ekshumirati 61 lijes iz 45 grobnih mjesta.

 

  • Vojni brod Oklahoma potonuo je nakon što je torpediran. Poginulo je ukupno 429 mornara i marinaca

 

“Tehnološki napredak i napredak forenzičkih znanosti, ali i pomoć članova obitelji kada je o rodoslovlju riječ omogućuje nam da obavimo individualnu identifikaciju brojnih vojnika i mornara koji su odavno pokopani u grobovima na kojima stoji oznaka ‘nepoznat'”, objavio je Pentagon.

Amerikanci su u posljednjih nekoliko desetljeća više puta pokušali obaviti identifikaciju poginulih u iznenadnom napadu na Pearl Harbor koji je odnio 2403 ljudska života te uvukao Sjedinjene Države u Drugi svjetski rat.

Vojni brod Oklahoma potonuo je nakon što je torpediran. Poginulo je ukupno 429 mornara i marinaca.

Komentiraj