Pentagon zabranio isticanje zastave Konfederacije

 

Zastava Konfederacije više se ne smije isticati u prostorima američke vojske nakon što je Pentagon objavio nova pravila o zabrani “simbola podjele”, objavio je u petak BBC.

Ministar obrane Mark Esper nije izričito naveo tu zastavu u poslanom dopisu, ali u njemu navodi da se zabranjuju zastave koje simboliziraju podjele.

Konfederaciju su činile južne savezne države koje se borile protiv ukidanja ropstva u američkom građanskom ratu.

Nedavni proturasni prosvjedi obnovili su pozive za zabranu zastava Konfederacije diljem SAD-a.

“Zastave su moćni simboli, osobito vojnoj zajednici kojoj one utjelovljuju zajedničku misiju, povijest i posebnu, bezvremensku povezanost vojnika”, napisao je Esper u dopisu vojnim zapovjednicima.

Dodao je da je glavna američka zastava “Stars and Stripes” i da se vojsku potiče da je ističe. Ostale zastave “moraju biti usklađene s vojnim imperativima reda i discipline, tretirati sve naše ljude dostojanstveno i s poštovanjem i odbacivati simbole podjele.”

Dopis sadrži popis prihvatljivih zastava, uključujući one koje pripadaju saveznim državama i teritorijima, vojnim jedinicama, američkim saveznicima, partnerima i organizacijama poput NATO-a.

Ratna mornarica i marinci već su zabranili isticanje zastava Konfederacije.

Predsjednik Donald Trump nedavno je stao u obranu tih zastava. “Znam ljude kojima se sviđa zastava Konfederacije i oni ne misle pritom na ropstvo. Mislim da je to sloboda govora”, rekao je Trump u subotu u intervjuu za CBS News.

“Radilo se o zastavama Konfederacije, pokretu Black Lives Matter ili bilo čemu drugom o čemu želite govoriti, to je sloboda govora”, dodao je Trump.

Komentiraj