Pentagon spreman pomoći ukrajinskoj vojsci bez odluke o oružju

EPA/MICHAEL REYNOLDS

Američki ministar obrane Jim Mattis je potvrdio u četvrtak u Kijevu da su Sjedinjene Države spremne pomoći ukrajinskoj vojsci u ratu protiv proruskih separatista, ali nije donio odluku o mogućoj isporuci oružja.

Šef Pentagona je na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom vrlo odlučno govorio protiv Rusije koju optužuje da pokušava silom prepraviti međunarodne granice i upozorio da će sankcije Moskvi ostati na snazi sve dok Rusija ne pokrene primjenu mirovnih sporazuma iz Minska za istok Ukrajine.

Jim Mattis je došao u Kijev ponoviti podršku Washingtona Ukrajini u sukobu s Rusijom bez obzira na predsjednika Donalda Trumpa koji je tijekom izborne kampanje najavljivao zbližavanje s Vladimirom Putinom.

Do sada su Sjedinjene Države Ukrajini dostavljale opremu, a Kijev opetovano traži od zapadnih saveznika da mu isporuče oružje.

Mattis je rekao da aktivno razmatraju zahtjev za isporukom oružja. “Oružje za obranu ne predstavlja provokaciju, osim ako je u rukama agresora. A Ukrajina očito nije agresor. Na njezinom terenu se odvijaju borbe”, dodao je.

Iako se američka vojska pozitivno izjasnila o tim zahtjevima, Trump ih treba odobriti i neki strahuju da bi takve isporuke mogle izazvati eskalaciju sukoba, većim dijelom zaleđenog nakon nekoliko prekida vatre.

Petro Porošenko je rekao da je vodio vrlo aktivan dijalog sa američkim ministrom obrane ne samo o isporuci oružja, već i o elektroničkoj vojnoj opremi.

U tom sukobu koji već tri godine traje na istoku Ukrajine poginulo je više od 10.000 ljudi. Kijev i Zapad optužuju Rusiju da financijski i vojno pomaže pobunjenicima, što Moskva niječe. Mirovnim sporazumima potpisanim u Minsku u veljači 2015. okončane su gotovo sve borbe, ali sukobi i dalje redovno izbijaju duž crte razgraničenja.

Komentiraj