Naciona

PENTAGON “Sirija i dalje ima ograničene kapacitete za kemijske napade”

Pentagon je u četvrtak objavio da, iako nema naznaka da sirijska vlada priprema kemijski napad, sirijski predsjednik Bashar al-Assad i dalje ima kapacitete za takve ograničene napade.

Reuters je u srijedu izvijestio da američke procjene nakon zračnih napada na Siriju prošli vikend pokazuju da su oni imali samo ograničen utjecaj na Assadovu sposobnost da izvodi kemijske napade.

“Imaju i dalje jedan preostali dio kapaciteta. Vjerojatno su rašireni po zemlji na nizu lokacija”, rekao je general pukovnik Kenneth McKenzie, direktor združenog stožera.

“Moći će u budućnosti izvoditi ograničene napade, ne bih to isključio”, rekao je na brifingu u Pentagonu.

Dodao je da “apsolutna nadmoć dokaza” upozorava na to da se kemijsko oružje nalazilo na lokacijama koje su gađane tijekom vikenda, uključujući elemente sarina, posebno u Barzahu.

Napomenuo je da nema dokaza da su bilo kakve kemikalije ispuštene u zrak nakon napada, ali i priznao da SAD to ne može sa sigurnošću znati.

SAD, Velika Britanija i Francuska napali su u subotu tri lokacije u Siriji povezane sa sirijskim programom kemijskog oružja. Najvažnija je bio istraživački centar u Barzahu za koji američki obavještajci smatraju da je sudjelovao u proizvodnji i testiranju kemijskog i biološkog oružja.

Komentiraj