PENTAGON (NESLUŽBENO): “Ukrajinski zrakoplov oboren slučajno”

Ukrajinski putnički avion koji se srušio pokraj Teherana oboren je iz iranskog sustava protuzračne obrane, rekli su za Newsweek dužnosnik Pentagona, visoki dužnosnik američke obavještajne zajednice te dužnosnik iračke obavještajne službe.

Ova tri sugovornika Newsweeka smatraju kako je riječ o raketnom sustavu ruske proizvodnje Tor M-1, prenosi Jutarnji list.

Dvojica službenika Pentagona smatraju da je avion oboren slučajno. Naime, drže da je iranski sustav protuzračne obrane vrlo vjerojatno bio aktiviran jer je samo nekoliko sati ranije Iran projektilima napao dvije vojne baze u Iraku u kojima su smještene američke trupe.

Stoga je itekako moguće da su Iranci aktivirali sve sustave protuzračne obrane kako bi mogli odgovoriti na eventualni američki protuudar.

Putnički zrakoplov kompanije Ukraine International Airlines, model Boeing 737-800, u problemima se našao samo nekoliko minuta nakon polijetanja. Svjedoci su vidjeli kako je avion zahvatila vatra još dok je bio u letu, a nedugo nakon toga srušio se na zemlju i eksplodirao, prilikom čega je poginulo svih 176 putnika i članova posade.
I Ukrajinci sumnjaju u projektil

I visoki ukrajinski dužnosnik Oleksij Danilov izjavio je u četvrtak kako postoji mogućnost da je zrakoplov oboren projektilom iz sustava ruske proizvodnje te je poručio da će istražitelji iz Ukrajine ispitati sve potencijalne razloge za pad aviona, uključujući i sudar s dronom i teroristički napad, piše Guardian.

Vrlo važno je za istragu i to da su obje crne kutije pronađene, iz kojih bi istražitelji mogli rekonstruirati zadnje trenutke prije pada aviona. U prvih mah iz Irana su došle poruke da crne kutije neće predati Boeingu ili američkim zrakoplovnim službama, ali da će Ukrajincima dati puni uvid u istragu.

No, šef Iranske agencije za avijaciju Ali Abedzadeh u četvrtak je rekao da su navodi iz iranskih medija o tome da se crne kutije neće poslati izvan države – pogrešne, prenosi N1.

Komentiraj