Pentagon: Ne vjerujemo da će Rusija napasti Ukrajinu

FaH

Pentagon je u petak umanjio zabrinutost zbog moguće ruske invazije na Ukrajinu, rekavši da Rusija gomila postrojbe na granici dviju zemalja radi uobičajene vojne vježbe.

Zbog Krima, anektiranog ukrajinskog poluotoka, prošlog tjedna su se naglo zategnuli odnosi Kijeva i Moskve, pa je ruski predsjednik Vladimir Putin u petak održao sjednicu svog Vijeća sigurnosti.

“Zabrinuti smo zbog ruske trajne okupacije Krima i zbog visokog stupnja nasilja na istoku Ukrajine”, komentirao je glasnogovornik Pentagona Jeff Davis.

“Mi u tome ne vidimo”, dodao je ublaživši ton,  “jačanje moći ili kratkoročan masovni pokret koji samo što se nije dogodio”.

Glasnogovornik američkog ministarstva obrane rekao je da je riječ o “pokretima koji se mogu povezati s održavanjem (vojne) vježbe u budućnosti”.

Rusija svake godine organizira ovakve vježbe u regiji a iduća se treba održati sljedećeg mjeseca.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je pak u četvrtak da ne isključuje mogućnost ruske invazije “velikih razmjera”.

U Ukrajini već dvije godine traje sukob ukrajinske vojske i proruskih separatista u kojemu je poginulo više od 9500 ljudi. Kijev i Zapad tvrde da separatiste vojno pomaže Rusija, što ova niječe.

Više od dvije godine nakon pripojenja Krima ruskom teritoriju na referendumu koji je Zapad ocijenio nezakonitim, novi rast napetosti nagnao je dvije zemlje na jačanje vojne moći na tom području, što potkopava napore koji se ulažu u mirno rješenje ukrajinske krize.

Komentiraj