Goran Ferbezar/PIXSELL

PENTAGON: Desetci milijuna dolara IS-a otišli u dim

Desetci milijuna dolara u gotovu novcu skupine Islamske države (IS) otišli su u dim zadnjih mjeseci u devet bombardiranja koalicije koja se bori s tom skupinom, rekao je u srijedu glasnogovornik Pentagona.

“Udar na tu kolekciju gotova novca znak je da smo teško pogodili neprijatelja”, rekao je pukovnik Steve Warren na videokonferenciji iz Bagdada.

IS je skupio milijune dolara u domaćoj valuti i u dolarima na teritoriju koji kontrolira od 2014. u Iraku i u Siriji, zahvaljujući ilegalnoj prodaji nafte.

“IS funkcionira samo s gotovinom”, istaknuo je predstavnik Pentagona.

Na crno-bijeloj videosnimci koju je u ponedjeljak objavilo zapovjedništvo međunarodne koalicije koja se bori s IS-om a predvode je Sjedinjene Države, može se vidjeti kako mnoštvo novčanica leti iznad gustog oblaka dima u bombardiranju spremišta gotovine blizu Mosula, na sjeveru Iraka.

U zračnom udaru koalicije u ponedjeljak pogođeno je drugo spremište u Mosulu u kojemu je IS čuvao gotovinu, dodao je pukovnik Warren.

Dosad je u zračnim udarima na spremišta gotova novca poginulo manje od deset civila, kazao je.

Pentagon je, pritisnut potrebom da pojača svoje borbeno djelovanje protiv IS-a, najavio da će povećati broj meta svojih napada, čak i ako pritom bude civilnih žrtava.

“Jedna od teškoća (…) je odrediti vojnu vrijednost cilja u odnosu na moguće civilne gubitke”, rekao je Warren. “To su teške odluke za zapovjednike”, istaknuo je.

U srijedu su se u Parizu sastali ministri obrane šest europskih zemalja i Sjedinjenih Država. Francuska i SAD su u toj prigodi izrazile spremnost da iskoriste “uzmak” džihadista kako bi uništili “njihove centre moći” u Raqqi, na sjeveru Sirije i u Mosulu, na sjeveru Iraka, pozivajući Moskvu da se priključi toj zadaći.

Komentiraj