Pendarovski pobijedio na makedonskim predsjedničkim izborima

EPA/GEORGI LICOVSKI

Kandidat makedonske vladajuće koalicije Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i Demokratske stranke Albanaca (DUI) na makedonskim predsjedničkim izborima Stevo Pendarovski proglasio je u nedjelju kasno navečer pobjedu na predsjedničkim izborima istaknuvši da će biti predsjednik svih građana.

Kako javljaju agencije, preliminarni podaci državnog izbornog povjerenstva, na temelju 98,5 posto obrađenih glasova, pokazuju da je kandidat ljevice Pendarovski dobio 51,75 posto, dok je njegova protukandidatkinja iz makedonske desne oporbe Gordana Siljanovska-Davkova osvojila 44, 65 posto glasova birača.

Nevladina organizacija Most, koja je imala najveći broj promatrača na ovim izborima, također je u nedjelju kasno navečer procijenila da je Pendarovski s nešto više od 51 posto glasova pobijedio na izborima.

Pendarovski je u svom prvom obraćanju poručio da biti predsjednik svih građana i da će se zalagati za pravednost i pravnu državu. “Idemo svi zajedno naprijed i svi ćemo biti partneri ka stabilnosti…Mračno doba je iza nas”, poručio je Pendarovski koji postaje prvi makedonski predsjednik otkako je zemlja proglasila novo ime Sjeverna Makedonije, riješivši tako spor s Grčkom koju ju je dugo ostavio u čekaonici za prijem u NATO i Europsku uniju.

On je ocijenio da su izbori bili pošteni i demokratski.

Po njegovim riječima, ishod izbora veliki je uspjeh Makedonije, a izbori predstavljaju pobjedu ujedinjenja i zajedništva.

Pendarovski, profesor političkih znanosti, koji je uključen u napore da se njegova zemlja pridruži NATO-u, podržao je potpisivanje sporazuma s Atenom oko imena zemlje, čime je okončan dugogodišnji spor s Grčkom.

Makedonski premijer i čelnik makedonskih socijaldemokrata Zoran Zaev ocijenio je da je zemlja održala uspješne i demokratske izbore na kojima je kandidat ljevice Pendarovski osvojio najveći broj glasova.

Na makedonske predsjedničke izbore u nedjelju je, prema podacima izbornog povjerenstva, izišlo 46 posto birača, čine je premašen cenzus od 40 posto, zbog kojega bi, da nije bila takva izlaznost, izbori morali biti ponavljani, a možda i sazvani prijevremeni parlamentarni izbori.

Jedan od zastupnika Demokratske stranke Albanaca Artan Grubi objavio je na Facebooku da su Albanci u Makedoniji donijeli prevagu Pendarovskom, navodi Tanjug.

Kandidatkinja desne oporbe priznala pobjedu Pendarovskog, Hahn čestitao

Kandidatkinja makedonske desne oporbe Gordana Siljanovska-Davkova priznala je u noći s nedjelje na ponedjeljak pobjedu svog protukandidata Steve Pendarovskog na makedonskim predsjedničkim izborima održanim u nedjelju.

Kako prenose agencije, rezultati pokazuju pobjedu Pendarovskog, kazala je Siljanovska na tiskovnoj konferenciji, dodavši da se ona, kao kandidat VMRO DPMNE, ipak ne osjeća kao da je izgubila bitku.

“Rezultat pokazuje da makedonska oporba mora biti prepoznata kao važan čimbenik daljnjeg razvoja”, rekla je istaknuvši da je vladajuća koalicija izgubila dosta glasova i da je “situacija takva da bi trebalo razmišljati o prijevremenim izborima”.

Prema posljednjim preliminarnim rezultatima, nakon što je prebrojano 99,77 posto glasova, utvrđeno je da je Pendarovski dobio 51,68 posto, a Siljanovska  44,72 posto glasova birača.

Europski povjerenik za politiku susjedstva i pregovore o  proširenju Johannes Hahn čestitao je u noći s nedjelje na ponedjeljak kandidatu makedonske vladajuće koalicije Stevi Pendarovskom na pobjedi na predsjedničkim izborima.

“Radujem se nastavku suradnje na reformskoj agendi EU u kontekstu prošlogodišnjih zaključaka Savjeta koji otvaraju put za početak pristupnih pregovora u lipnju 2019.”, napisao je Hahn na Twitteru.

On je istaknuo da Sjeverna Makedonija može računati na trajnu potporu Europske unije.

Komentiraj