PENCE U IZRAELU Netanyahu ga naziva “velikim prijateljem”

epa

Američki potpredsjednik Mike Pence doputovao je u nedjelju u posjet Izraelu nakon što ga je premijer te zemlje Benjamin Netanyahu nazvao “velikim prijateljem”, a Palestinci odbili susret s njim zbog američke odluke o priznavanju Jeruzalema za glavni grad Izraela.

Pencea je na aerodromu Ben-Gurion u Tel Avivu dočekao izraelski ministar turizma a nijedan od njih nije dao izjavu novinarima prije nego su krenuli prema Jeruzalemu.

To je najviši američki posjet Izraelu otkad je predsjednik Donald Trump objavio 6. prosinca da će SAD preseliti veleposlanstvo u Jeruzalem, čiji je status u samoj srži izraelsko-palestinskog sukoba.

Međutim, budući da Palestinci bojkotiraju Pencea, njegov posjet teško da bi mogao biti prigoda za pokušaj izgradnje mostova prema miru.

Palestinski predsjednik Mahmud Abas nazvao je Trumpovu odluku “pljuskom” i odbacio Washington kao iskrenog mirovnog posrednika u pregovorima s Izraelom.

Abas je krenuo na službeni put upravo prije Penceovog dolaska.

Netanyahu je ranije u nedjelju na sjednici kabineta nazvao Pencea “velikim prijateljem države Izrael” i najavio da će razgovarati o američkim naporima “da se zaustavi iranska agresija, iranski nuklearni program i načinima da se napreduje prema miru i sigurnosti u regiji”.

Pence je u Izrael doputovao iz Jordana gdje je jordanski kralj Abdullah izrazio zabrinutost zbog odluke Washingtona o priznavanju Jeruzalema kao glavnog grada Izraela i kazao da bi istočni Jeruzalem trebao biti glavni grad buduće palestinske države.

Kralj Abdullah smatra da će američka odluka raspiriti radikalizam i potpiriti napetosti između muslimana i kršćana.

Američko priznavanje Jeruzalema glavnim gradom Izraela označava prekid dugogodišnje američke politike da se status grada mora odlučiti u pregovorima s Palestincima.

Komentiraj