EPA/KIMIMASA MAYAMA

PENCE ‘Savez SAD-a i Japana je temelj mira u sjeveroistočnoj Aziji’

Američki potpredsjednik Mike Pence ponovio je u utorak u Tokiju važnost vojnog saveza između Japana i SAD-a za mir i sigurnost u jeku sjevernokorejske nuklearne prijetnje.

“Savez između SAD-a i Japana temelj je i mira i sigurnosti na sjeveroistoku Azije”, rekao je Pence na sastanku s japanskim premijerom  Shinzom Abeom nakon dolaska u Tokio.

Tijekom razgovora dvojice vođa Abe je naglasio nužnost mirnog rješenja sve jačih napetosti u regiji.

Američki predsjednik Donald Trump poslao je skupinu američkih ratnih brodova u vode Korejskog poluotoka dok ta zemlja navodno planira izvesti još jedan nuklearni pokus.

“Za nas je najvažnije poduzeti diplomatske napore i naći mirno rješenje tog pitanja”, rekao je Abe Penceu.

“Kao zemlja uvijek tražimo mir, kao i Japan”, rekao je američki potpredsjednik i dodao: “No kao što znate,  mir dolazi kroz snagu”.

“Predsjednik Trump odlučan je blisko surađivati s Japanom, Južnom Korejom i svim saveznicima u regiji, kao i  s Kinom, kako bi se postiglo mirno rješenje  i denuklearizacija Korejskog poluotoka”, rekao je.

Pence je doputovao u utorak u Japan iz Južne Koreje.

Tijekom posjeta demilitariziranoj zoni na granici Južne i Sjeverne Koreje u ponedjeljak poručio je Pjongjangu da je američko strpljenje potrošeno, no i dodao kako SAD nastoji uspostaviti sigurnost mirnim sredstvima.

Pence je također upozorio Pjongjang da ne ispituje odlučnost predsjednika Donalda Trumpa niti snagu američkih oružanih snaga u regiji.

U New Yorku, zamjenik sjevernokorejskog veleposlanika Kim In Ryong upozorio je u ponedjeljak kako bi nuklearni rat mogao izbiti u bilo kojem trenutku na korejskom poluotoku, optužujući Ameriku za “opasno zveckanje oružjem”.

Sjeverna Koreja nije uspjela u pokušaju ispaljivanja balističke rakete u nedjelju, dan nakon što je vojnom paradom obilježila 105. obljetnicu rođenja pokojnog vođe i osnivača Kim Il Sunga.

Komentiraj