Washington više neće potvrđivati da Iran poštuje međunarodni nuklearni sporazum, rekao je u ponedjeljak američki potpredsjednik Mike Pence i najavio da će američko veleposlanstvo do kraja 2019. biti u Jeruzalemu, što su Palestinci oštro osudili i pozvali SAD da poštuje međunarodne rezolucije.

“Iranski nuklearni sporazum je katastrofa i SAD više neće potvrđivati taj loše zamišljen sporazum”, rekao je Pence u Knessetu (izraelskom parlamentu), prenosi dpa.

“Kako je predsjednik Trump jasno dao do znanja, ovo je posljednji put. Ako iranski nuklearni sporazum ne bude poboljšan, predsjednik Trump je rekao da će se SAD odmah iz njega povući”, dodao je.

Sporazum sklopljen 2015. potpisali su Iran, Kina, Rusija, Velika Britanija, Francuska i Njemačka. Cilj mu je spriječiti Iran da razvije nuklearno oružje, a zauzvrat su mu ukinute sankcije.

Američko veleposlanstvo u Jeruzalemu do kraja 2019.

Pence je također kazao da će američko veleposlanstvo u Izraelu biti preseljeno u Jeruzalem do kraja 2019. godine, prenosi Reuters.

“U tjednima koji dolaze, naša administracija će pokrenuti svoj plan da otvori američko veleposlanstvo u Jeruzalemu, a to će veleposlanstvo biti otvoreno do kraja iduće godine”, rekao je.

“Jeruzalem je glavni grad Izraela i predsjednik Trump je stoga dao uputu State Departmentu da odmah počne pripreme da se američko veleposlanstvo preseli iz Tel Aviva u Jeruzalem.”

Promjenom politike u vezi Jeruzalema “SAD je izabrao činjenicu pred fikcijama, a činjenica je jedini pravi temelj za pravedan i trajan mir”, dodao je.

Pozdravivši Pencea po dolasku u parlament, izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da je on prvi američki potpredsjednik koji ima tu čast.

Izrael i SAD “nastoje postići istinski, trajan mir, mir sa svim našim susjedima, uključujući Palestince”, rekao je.

Ponovio je da Palestinci trebaju priznati “pravo židovskog naroda na državu na svojoj zemlji, vlastitu nacionalnu državu ovdje u Izraelu.”

Penceov govor nakratko su prekinuli zastupnici izraelskih Arapa mašući natpisima na arapskom i engleskom “Jeruzalem je glavni grad Palestine” pa su izbačeni iz dvorane.

Palestinci osudili Penceov govor kao “mesijanski”

Glavni palestinski pregovarač Saeb Erekat kritizirao je Penceov govor kao “mesijanski”, prenosi dpa.

“Penceov mesijanski govor poklon je ekstremistima i dokazao je da je američka administracija dio problema, a ne rješenja”, rekao je Erekat, a prenio PLO (Palestinska oslobodilačka organizacija) na Twitteru.

“Njegova poruka ostatku svijeta je jasna: kršite međunarodno pravo i rezolucije i SAD će vas nagraditi”, dodao je.

Glasnogovornik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa, Nabil Abu Rdainah, poručio je također da SAD, ako želi biti posrednik u mirovnom procesu, mora biti pravedan i da mora poštivati međunarodne rezolucije.

Komentiraj