Pence objavio da je s Erdoganom postignut dogovor o prekidu vatre u Siriji

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je u četvrtak da je postigao dogovor s turskim predsjednikom Tayypom Erdoganom o prekidu vatre u sjevernoj Siriji kako bi se okončala osmodnevna turska ofenziva protiv snaga koje predvode Kurdi.

Govoreći nakon kriznih razgovora s Erdoganom u Ankari Pence je rekao da će prema dogovoru sve vojne operacije biti zaustavljene kako bi se omogućilo povlačenje kurdske milicije YPG tijekom 120-satnog razdoblja. Turske vojne operacije će se okončati kada to povlačenje bude potpuno, rekao je Pence na konferenciji za novinare.

„Danas su se SAD i Turska složili oko prekida vatre u Siriji”, rekao je Pence na konferenciji za medije nakon više od četiri sata pregovora u predsjedničkoj palači u Ankari.

“Turska strana će zaustaviti operaciju Izvor mira kako bi omogućila povlačenje snaga YPG-a iz sigurnosne zone za 120 sata”, rekao je Pence. “Sve vojne operacije u okviru operacije Izvor mira bit će zaustavljene, a operacija Izvor mira bit će potpuno obustavljena po dovršenju tog povlačenja.”

Pence je rekao kako su američke snage u tom području već počele pomagati u sigurnom povlačenju jedinica YPG-a.

Dogovor s Erdoganom isto tako osigurava da Turska ne vodi vojne operacije u sirijskom pograničnom gradu Kobaniju.

Pence je rekao kako su se Sjedinjene Države i Turska obvezale na mirno rješenje zahtjeva Ankare na uspostavi “sigurnosne zone” u sjevernoj Siriji blizu granice s Turskom, što je jedan od ciljeva turske ofenzive.

Američki potpredsjednik doletio je u Tursku kako bi ju pozvao da zaustavi svoju vojnu operaciju u Siriji, nazvanu Izvor mira, kojom Ankara želi ukloniti kurdske snage YPG-a na pojasu od 32 kilometara uz granicu.

Pence je naglasio i da je nakon pregovora s Erdoganom razgovarao s predsjednikom Donaldom Trumpom koji je pozdravio prekid vatre, te da je to veliki doprinos odnosima između Turske i SAD-a, saveznica iz NATO saveza.

Bijela kuća je ranije objavila Trumpovo pismo Erdoganu poslano 9. listopada u kojem je američki predsjednik poručio turskom da “ne bude nasilnik” i “budala”.

„Hajdemo razraditi dobar sporazum. Ne želite biti odgovorni za pokolj tisuća ljudi, a ja ne želim biti odgovoran za uništenje turske ekonomije, što ću učiniti bude li potrebno”, poručio je američki predsjednik.

Komentiraj