Pence na Baltiku, izrazio potporu kolektivnoj obrani NATO-a

EPA/VALDA KALNINA

Američki potpredsjednik Mike Pence u ponedjeljak je baltičkim državama poručio da uživaju potporu SAD-a u slučaju da se suoče s agresijom Rusije te potvrdio da Washington čvrsto stoji iza NATO-ove doktrine kolektivne obrane.

Njegove poruke predsjednicima Estonije, Litve i Latvije, uoči ruskih vojnih vježbi na njihovom pragu, jasno su formulirane kao umirujuće, s obzirom na rusku aneksiju Krima 2014. i priličnu mlaku potporu američkog predsjednika Donalda Trumpa NATO-u u prvim danima njegova mandata.

Trump je potom potvrdio privrženost članku 5. povelje NATO-a da će svaka članica Saveza braniti jedna drugu u slučaju napada.

“Snažan i ujedinjen NATO je, od raspada komunizma prije četvrt stoljeća, danas potrebniji nego ikada prije i nema veće prijetnje baltičkim državama od raspona agresije vašeg nepredvidljivog susjeda na istoku”, kazao je Pence.

“Pod predsjednikom Donaldom Trumpom, SAD mora čvrsto stajati iza obećanja o uzajamnoj obrani kako nalaže članak 5. Napad na jednu od nas je napad na sve nas”, dodao je Pence.

Upozorio je da Rusija i dalje traži način kako nanovo iscrtati međunarodne granice silom, potkopati demokracije suverenih država i podijeliti slobodne europske nacije, jednu protiv druge.

Mike Pence će također tijekom boravka u Europi posjetiti Crnu Goru, najnoviju članicu NATO-a, te se zaustaviti i u Gruziji koja se nastoji pridružiti Sjevernoatlantskom savezu.

Komentiraj