Pence kritizirao Kinu zbog gušenja prava i sloboda u Hong Kongu

Potpredsjednik SAD-a Mike Pence optužio je u četvrtak Kinu da suzbija “prava i slobode” u Hong Kongu pri čemu je opsežno kritizirao ponašanje Pekinga ali i inzistirao na tome da Sjedinjene Države ne traže sukob s Kinom ili raskid suradnje sa svojim glavnim gospodarskim suparnikom.

Pence je svoje ocjene o Kini iznio upravo uoči novog kruga pregovora čiji je cilj riješiti trgovinski rat između dva najveća svjetska gospodarstva.

“Amerika i njene političke vođe neće se više nadati kako će samo gospodarstvo transformirati autoritarnu kinesku komunističku državu u slobodno i otvoreno društvo koje poštuje privatno vlasništvo, vladavinu prava i međunarodna trgovinska pravila”, kazao je Pence.

On je preuzeo zadaću nositi se s Kinom kada se ta zemlja sučeljava s pro-demokratskim prosvjedima koji već duže od četiri mjeseca pogađaju Hong Kong. Američki predsjednik Donald Trump ranije je upozorio kako će za Washington biti teže postići trgovinski sporazum s Pekingom bude li nasilja u nekadašnjoj britanskoj koloniji.

Pence je kazao kazao kako su SAD uz prosvjednike u Hong Kongu.

“S vama smo i vi ste naša inspiracija. Pozivamo vas da ostanete na tragu nenasilnih prosvjeda”, izjavio je američki potpredsjednik koji je u Washingtonu govorio pred članovima jedne think-tank skupine uoči novog kruga pregovora što ih s Kinezima treba voditi američki ministar financija Steven Mnuchin.

Za nekoliko tjedana predsjednik Trump bi se pak na summitu Azijsko-pacifičke ekonomske suradnje (APEC) u Čileu trebao sastati s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom kako bi tamo zaključili prvu fazu trgovinskog sporazuma između dviju zemalja.

Komentiraj