Tisuće ljudi u Vukovaru, najavljen novi prosvjed

HINA/ Damir SENČAR

Počeo je prosvjed u Vukovaru koji je inicirao vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju ratnih zločina. U središte Vukovara pristižu brojni prosvjednici. Prosvjed je počeo intonacijom himne i minutom šutnje za stradale u Domovinskom ratu.

Tomislav Josić, savjetnik vukovarskog gradonačelnika i predsjednik Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, s pozornice je poručio kako je “ovo tek početak”. Prosvjednici su ga dočekali uz skandiranje ‘Penava, Penava’, ali i ‘Izdaja, izdaja’ kad je Josić spomenuo one koji se na prosvjedu nisu pojavili.

“Institucije nisu napravile što su trebale raditi, prikupljeno je dovoljno dokaza i svjedočanstava, a vjerujem da kad bi i postojale snimke videokamerama, ne bi nikoga procesuirali”, poručio je Josić.

“Ovo je početak. Svaki put kad je Vukovar pozvao ljude, oni su se odazvali na poziv, pa i ponovo će doći ukoliko ih pozovemo”, zaključio je.

Daniel Rehak, predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora upozorio je DORH i pravosuđe” da ovo nije Jugoslavija, nego Hrvatska”.

“Tko ste vi da se igrate sa sudbinom hrvatskog naroda? Kome vi polažete račune, a da nije hrvatski narod?”, zapitao se.

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava zahvalio se okupljenima što su došli.

“Vama što ste se još jednom izložili kroz svjeočenja i priuštili noći bez sna, stezanje u grlu, povišene krvne tlakove, razine šećera, drhtanje ruku, što ste si poklonili dodatne sate samoće s mislima i pogledima u prazno, vi ste ispunili svoju dužnost, vi ste heroji i zato smo danas ovdje. Hvala vam!”, poručio je i potom prozvao “odgovorne za neprocesuiranje ratnih zločina”.

“Svi snosimo odgovornost za neprocesuiranje ratnih zločina, ali najveća je odgovornost na dužnosnicima. Umjesto da ih se optuži za nečinjene, dužnosnici se samo zarotiraju u funkcijama”, smatra Penava. Dodao je da “svo vrijeme ovog svijeta neće biti dovoljno našim institucijama ako ovako nastave raditi”, kazao je Penava zapitavši se tko snosi odgovornost za to što je predmet Ovčara otvoren tek prošle godine.

U trenutku kada je Penava tijekom svog govora spomenuo knjigu Vladimira Šeksa, okupljeni su počeli zviždati. “Vidimo se na istom mjestu 12. listopada 2019.”, najavio je voditelj programa novi prosvjed kojim će se tražiti procesuiranje počinitelja ratnih zločina.

Vukovarska policija za N1 je izjavila kako neće davati procjene broja okupljenih na prosvjedu i uputila ih da se za tu informaciju obrate organizatorima. Dodali su kako nije zabilježen ni jedan incident.

Vukovar, 13.10.2018. – Uoèi najavljenog poèetka prosvjednog skupa èije je održavanje u Vukovaru prije nešto više od mjesec dana inicirao vukovarski gradonaèelnik Ivan Penava zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju ratnih zloèina, u središte Vukovara pristižu brojni prosvjednici. foto HINA/ Damir SENÈAR/ ml

Kako se može vidjeti po registracijskim tablicama osobnih automobila i autobusa kojima su doputovali, prosvjednici su u Vukovar došli iz svih krajeva Hrvatske. Mnogi su ogrnuti hrvatskim zastavama, na kojima su ispisana imena mjesta iz kojih dolaze: Odžaka, Zaprešića, Škabrnje, Zadra, Koprivnice, Vinkovaca, Gospića, Rijeke i drugih mjesta, a N1 javlja kako neki od prosvjednika nose transparente s likom premijera Andreja Plenkovića i zastave HDZ-a.

Vukovar, 13.10.2018. – Prosvjedni skup èije je održavanje u Vukovaru prije nešto više od mjesec dana inicirao vukovarski gradonaèelnik Ivan Penava zbog nezadovoljstva radom državnih institucija na procesuiranju ratnih zloèina. foto HINA/ Damir SENÈAR/ ml

U Vukovar je stigao i Ljubo Česić-Rojs, koji je za N1 izjavio kako je na  prosvjed došlo i desetak generala iz Hrvatskog generalskog zbora, dodajući  kako ovo nije prosvjed protiv Vlade, dok Jutarnji list javlja da su na prosvjedu i Zlatko Hasanbegović, Bruna Esih, Miro Bulj i Ines Strenja Linić iz Mosta, Stevo Culej iz HDZ-a, Željko Glasnović, Darko Milinović, Hrvoje Zekanović, Željka Markić i Velimir Bujanec.

Dolazak u Vukovar mnogi su iskoristili i za posjet Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i Ovčari, gdje polažu vijence i cvjetne aranžmane te pale svijeće, kao i kod Kamenog križa na ušću Vuke u Dunav, a organizatorima na ruku ide i lijepo vrijeme.

 

 

 

 

 

 

Komentiraj