PENAVA PROVOCIRA PLENKOVIĆA, a tajno se sastaje s Karamarkom

SASTANAK KARAMARKA I PENAVE dogodio se prije desetak dana u blizini Karamarkova stana, a izvor koji ih je vidio tvrdi kako je vjerojatno da neke od svojih aktivnosti i javnih istupa Penava koordinira i s Karamarkom, koji se na razne načine pokušava vratiti u visoku politiku

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava prije nekoliko dana susreo se na piću s bivšim predsjednikom HDZ-a Tomislavom Karamarkom. Tvrdi to izvor Nacionala blizak Vladi, koji navodi da ih je u prolazu osobno i vidio te da se njihov susret dogodio u zagrebačkoj Ulici kneza Mislava, u neposrednoj blizini Karamarkova stana. Isti izvor navodi da je riječ o indikativnom druženju, koje može baciti sasvim drugo svjetlo na neke Penavine nedavne aktivnosti koje su posljednjih dana izazvale priličnu pozornost javnosti i medija, ali i brojne reakcije u samom vrhu HDZ-a.

Penavin susret s Karamarkom dogodio se u vrijeme kada su se u središtu pozornosti našli njegovi odnosi s Andrejem Plenkovićem, aktualnim predsjednikom Vlade i HDZ-a. Izvor koji je Nacionalu dojavio tu informaciju naveo je kako je prilično vjerojatno da neke od svojih nedavnih aktivnosti i javnih istupa Penava koordinira i s Karamarkom, koji se na razne načine pokušava vratiti u visoku politiku.

Penava je nedavno ponovo dospio u središte pozornosti nakon što su se pojavile tvrdnje da su mogući novi prosvjedi branitelja u Vukovaru te nakon svojih dvosmislenih izjava po tom pitanju. Njih je dao doslovce jedan dan nakon što je vrh HDZ-a ustanovio “pravila ponašanja” svojih članova i dužnosnika u kampanji uoči predsjedničkih izbora i de facto zabranio bilo kakve disonantne tonove i istupanje bez koordinacije s čelništvom stranke. Ivan Penava tada je, koncem prošloga tjedna, na Facebooku objavio video sa suđenja vukovarskom branitelju Marijanu Živkoviću, u kojemu mu sutkinja govori da u ratu ubijene sinove treba oplakivati u tišini, te napisao i da se “srami institucija ove države i osoba koje ih vode”, a taj potez izazvao je ozbiljne interne trzavice u HDZ-u i dvojbe oko namjera vukovarskog gradonačelnika. Penavi, naime, to nije prvi put da po istom receptu izlazi u prvi plan i u javnoj sferi nameće ratne i postratne teme, što je inače HDZ-ova taktika koja se koristi isključivo u vremenima kada ta stranka nije na vlasti. U posljednjih godinu dana najmanje tri puta Andrej Plenković suočen je s izazovima te vrste koji dolaze iz Vukovara, kao iznimno osjetljivog grada na nacionalnoj razini, no u svim navratima uspio je spriječiti da se oni nametnu kao ozbiljan unutarstranački i Vladin problem. Međutim, nakon informacija o Penavinu prošlotjednom susretu s Karamarkom moguće je da će vrh HDZ-a prema njemu zauzeti oštriji stav, očigledno u sumnji da se vrh HDZ-a sada pokušava srušiti svojim vlastitim metodama.

O PENAVI SE u političkim kuloarima već dulje spekulira kao o mogućem unutarstranačkom rivalu Andreja Plenkovića, a ovog ponedjeljka on je ponovno dao do znanja da priča o vukovarskom prosvjedu nije gotova

Već prošloga tjedna, nakon što je vukovarski gradonačelnik objavio spomenuti status na Facebooku, Plenković je javno najavio da će tu situaciju “rješavati unutarstranački” i da će s njim obaviti razgovor, što se dogodilo već dan kasnije na otvaranju Vinkovačkih jeseni. No Penava je u izjavi za javnost kazao da se radilo o “neozbiljnom razgovoru” i ostao neodređen o pitanju hoće li i ove godine, kao i lani, organizirati prosvjed zbog neprocesuiranja ratnih zločina. “Ništa posebno nismo razgovarali. Da se išta bitno dogodilo, rekao bih vam, ovako stvaramo famu da se nešto famozno događa, da je nešto nesvakidašnje. Znači posve normalna situacija u zadnjih pola sata, 20 ljudi na okupu, to vam je cijela priča. Sad, ako biste htjeli da nešto tu čaram – baram, da je bilo nekih eureka – nije, možda ću vas razočarati, ali ništa od toga”, rekao je gradonačelnik Vukovara. Na konkretno pitanje o odnosima s Plenkovićem kazao je da se “ni s kim nije svađao pa se ni s kim nije ni mirio”.

“Što se tiče moje objave na društvenim mrežama, ona je vrlo precizna, pogađa srž stvari, bit stvari, nedvosmislena je i točno onakva kakva treba biti. Tako je sročena da se ne može njome manipulirati, prikazati je ikako drugačije nego što jest. Doista su ozbiljne stvari u pitanju, preemotivne, duboko emotivne da bi s njima kalkulirali i koristili ih u druge svrhe. A što se tiče odnosa premijera i unutarstranačkih pitanja, to ćete nam dozvoliti da riješimo unutar stranke pa ću i osobno znati reći vam više po tom pitanju”, rekao je Penava. S druge strane, Plenković je izjavio kako smatra da u Vukovaru neće biti novog prosvjeda. “Koliko sam ja shvatio, nema prosvjeda. Shvatio sam da on ne zna za neki ekstra”, kazao je nakon spomenutog susreta u Vinkovcima.

Ovoga ponedjeljka gradonačelnik Vukovara ponovno je dao do znanja da priča o prosvjedu nije završena: na novinarsko pitanje zašto ga neće biti ako nije postignut zadovoljavajući rezultat u sankcioniranju ratnih zločina, što je i dalje slučaj, on je odgovorio: ‘U pravu ste kada kažete da je prosvjed upitan, nisam rekao ni da će ga biti niti da ga neće biti. Ali prosvjed nije jedini način da se dođe do rezultata”, glasi nova izjava od ponedjeljka prijepodne.

U političkim kuloarima o Ivanu Penavi već dulje se spekulira kao o mogućem unutarstranačkom rivalu Andreja Plenkovića. Prije nekoliko mjeseci, kada je žestoko reagirao na odluku Ustavnog suda o uvođenju dvojezičnosti u svom gradu, u HDZ-ovim kuloarima tumačili su da je moguće kako iza takvih spekulacija stoji Milijan Brkić, zamjenik šefa HDZ-a koji navodno nije sklon ni Davoru Ivi Stieru ni Miri Kovaču te stoga traži novog kandidata kojega bi podržao. Mišljenja su bila podijeljena jer se Penavu, s jedne strane, ne smatra dovoljno snažnom političkom figurom i ne pripisuju mu se iskustvo ili karakteristike lidera, ali s druge strane proglašava ga se “materijalom” s kojim bi se u budućnosti moglo raditi, a u ovom trenutku treba ga usmjeravati i možda čak njime manipulirati. U tom kontekstu u HDZ-u upozoravaju da su sve tri Penavine javne akcije bile iznimno zanimljivo tempirane baš u trenucima koji su za Plenkovića i njegovu vladu bili iznimno osjetljivi: prvi masovni prosvjed u listopadu prošle godine održan je uoči obilježavanja obljetnice pada Vukovara, žestoka ovoljetna reakcija oko dvojezičnosti upravo u vrijeme velike rekonstrukcije Vlade, a najnovije zatezanje odnosa uoči formalnog početka predizborne kampanje za predsjedničke izbore, kada je sve vidljiviji rascjep unutar HDZ-a oko podrške Kolindi Grabar-Kitarović, odnosno kada postoje ozbiljne indicije da dio stranke čak sabotira njenu kandidaturu i priželjkuje neuspjeh, kako bi time zadao udarac samom Andreju Plenkoviću.

U HDZ-u upozoravaju da su sve tri Penavine javne akcije bile iznimno zanimljivo tempirane baš u osjetljivim trenucima za Plenkovića i njegovu vladu, a najnovije dolaze uoči formalnog početka predsjedničine kampanje

U svim tim situacijama Ivan Penava istupao je vrlo fokusirano i cijelo vrijeme držao se isključivo teme sankcioniranja ratnih zločina, oko čega doista postoje ozbiljne poteškoće u funkcioniranju institucija na više razina. “Nakon prosvjeda prošle godine, koji je održan 13. listopada, sve riječi su suvišne. Ono što smo trebali vidjeti djela su i rezultati, a to je izostalo. Svakako će biti određena reakcija na to stanje i na činjenicu da je u proteklih godinu dana država, nažalost, ostala slijepa i gluha. A kakva će reakcija biti, to ćemo vidjeti. Sasvim je sigurno da nećemo zaboraviti te ljude, žrtve i građane Vukovara”, kazao je ovih dana. Dodao je da, nažalost, “kroz cijelo to vrijeme nismo svjedočili ni raspravama u javnom prostoru niti želji i volji s bilo koje instance, počevši od Sabora pa do bilo koje političke opcije, da se bilo što pokrene nabolje”. Prije dva mjeseca, pak, čak je izjavio da se boji novih nereda sličnih onima iz 2013. godine, kada su na državne institucije u tom gradu postavljene dvojezične ploče. “Bojim se, bojim. I to moram reći da se bojim jako”, kazao je i dodao da pritom ne bi u prvi plan stavio srpsku nacionalnu manjinu jer, kako je ocijenio, problem u gradu Vukovaru nije uzrokovan, kako to mediji često prezentiraju, odnosima bilo koje nacionalne manjine prema većinskom narodu ili državi. “Ovdje se bojim da se ispod površine zapravo kuha u većinskom narodu jer odnos institucija, na kraju krajeva, poštovanja Ustava, temeljnih akata ove države, nije na razini na kojoj bi trebalo biti”, ustvrdio je Penava.

Time se on, nehotice ili planski, svrstao u krug osoba koje se smatra Plenkovićevom unutarstranačkom opozicijom na predstojećim unutarstranačkim izborima, s time da je u odnosu na većinu ostalih on u relativno komotnoj poziciji jer istupa na temu oko koje je kompletno društvo senzibilizirano i emotivno pa je automatski i zaštićen od brutalne političke odmazde. Informacija o njegovu susretu s Tomislavom Karamarkom stoga bi ipak mogla biti uvod u početak javnog propitivanja Penavinih motiva i njegovih stvarnih namjera, kao i prokazivanje njegovih mogućih političkih mentora.

Komentiraj