PENAVA ‘Plenković mora biti svjestan da se svaki član stranke može kandidirati za predsjednika’

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava, u intervjuu za Večernji list je poručio da razmišlja o kandidaturi za predsjednika HDZ-a.

“I to je jedna od opcija. Razmišljam kako se izboriti za zapostavljene vrijednosti koje neprestano ističem jer one za mene nemaju cijenu. A da su te vrijednosti prepoznate i među građanima, najbolje pokazuje pljesak podrške u Sinju i Kninu. U svojim nastojanjima nailazim na podršku građana iz drugih krajeva Hrvatske i dijaspore, stoga razmišljam i o putu kojim moram proći kako bih ostvario te ciljeve. A koji će to biti put, pokazat će vrijeme”, izjavio je za Večernji Penava dodavši da se predsjednik stranke, “kao i svaki drugi građanin, mora pokloniti pred vrijednostima Domovinskog rata”.

“A ne da mi nakon 28 godina imamo politiku i zakone koji u Vukovaru omogućuju postojanje četničkih spomenika, pa taman bili na privatnim grobnicama. Da u Borovu Selu imamo spomenik četničkom vojvodi, a dva kilometra poslije Blagi Zadri. Za mene je to znak da ova država između agresora i branitelja stavlja znak jednakosti iako će svi reći da to nije tako. Kako nije kad ta dva spomenika postoje na istom području? Zatim imamo sutkinju koja će ocu dvojice poginulih sinova reći da mora tugovati za njima”, kazao je Penava.

Poručio je i kako očekuje komentare da pitanje Vukovara i ratnih zločina koristi za samopromociju, ali smatra da bi ratni zločini bili sankcionirani da su se i neki prije njega bavili tom problematikom.

Predsjedniku stranke Andreju Plenkoviću, Penava je poslao poruku da mora biti svjestan da se svaki član stranke može kandidirati za njegovu poziciju.

“Ni jednog trenutka nisam krio da se čujem i sa Stierom i s Brkićem i s Kovačem i da se sve ovo vrijeme uredno čujem i s Andrejem Plenkovićem i s Kolindom Grabar-Kitarović. Prvi put sada iznosim da idem na unutarstranačke izbore, približavala se i obljetnica i morao sam donijeti odluku što je najpametnije napraviti s aspekta rješavanja sudbine stradalnika. Kad sam odlučio da su prosvjedi kontraproduktivni i da nije dobro ponovno čekati godinu dana bez rezultata, morao sam promisliti koji je smjer najbolji i koji će donijeti rezultate. Pokušat ću u stranci promijeniti odnos snaga i tu temu iznijeti s puno jače pozicije, koja bi trebala ohrabriti sve u lancu koji trebaju raditi na rješavanju tih problema”, pojasnio je Penava, a upitan na spremnost da bude premijer, kazao je da je to daleko.

 

Komentiraj