Penava optužio SDSS da želi manipulirati popisom stanovništva

Gradonačelnik Vukovara zatražio je da Državni zavod za statistiku “omogući uvid kontrolorima i u e-popise stanovništva”, nakon što je u srijedu podržao “građansku inicijativu” Koliko nas ima koja je najavila da će provesti “kontrolni popis” stanovništva u Vukovaru.

Penava podržao “građansku inicijativu” koja najavljuje “kontrolni popis stanovništva” u Vukovaru

“U normalnim državama ovo ne bi trebala biti tema. Postoje interesne skupine kojima je u interesu manipulirati brojem i jasno da će iskoristiti mogućnost e-popisa da to naprave. Imam povjerenja u ljude iz državnog zavoda za statistiku da će omogućiti uvid kontrolorima i u e-popise tako da na tragu građanske inicijative koja je najbolji pokazatelj koje je nepovjerenje prema institucijama kad se ljudi sami organiziraju i žele provjeriti tko živi u Vukovaru i našim gradovima i općinama, da ćemo zapravo uspjeti zajedničkim snagama izbjeći manipulaciju i doći do popisa stanovnika Grada Vukovara”, kazao je Penava za RTL.

“Mogućnosti manipulacije su svekolike”, tvrdi. “Ono što smo čuli od popisivača na terenu koji su radili 2011., od toga da su bile dovoljne osobne iskaznice ljudi, da jena osoba preda za njih 10 pa do slučajeva kada ni to nije bilo potrebno. Navodili smo primjere nepostojećih adresa, nepostojećih kućnih brojeva. Kada netko želi manipulirati popisom stanovništva on će to napraviti, poglavito kada imamo praksu kao u Hrvatskoj gdje su zakonom propisani zaštitni mehanizmi ali se njima nitko ne koristi. Prekršajne kazne predviđene za lažno davanja podataka nitko u posljednjih 10 godina nije platio”, kazao je Penava.

Na pitanje tko to radi i jesu li političke stranke iza toga, kaže da da jesu, pa optužuje Samostalnu demokratsku srpsku stranku (SDSS). “Ružno mi je vidjeti plakate… Sad će netko reći da imam nešto protiv Srba, dapače, ne volim da se ikoga apostrofira. Zašto su kao Srbi kao manjina istaknuti u prvi plan i zna se da to radi SDSS. Ne volim raditi razliku između moj građana, građana Vukovara i građana RH. Ovo je obična statistička stvar, puka metodologija i tehnika je u pitanju, ne bi trebalo biti bitno tko vas popisuje, tko ste po nacionalnosti i kako se izjašnjavate s vjerske ili bilo koje druge osobe. Zašto moramo svjedočiti plakatima u Hrvatskoj? Zašto se ni jedna druga manjina ili većinski narod ne apostrofira nego uvijek jedni te isti. Jasno je tko ima interes. Brojke su egzaktne. Pomnožite broj vijećnika, vijećničkih naknada, naknada koje stranke dobivaju temeljem vijećničkih, općinskih i županijskih mjesta u skupštinama i vijećima i lako ćete doći do matematike”, kazao je Penava.

Komentiraj