Sanjin Strukic/PIXSELL

PENAVA “Ako bude sankcija, nemam više što tražiti u tom društvu”

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava u subotu je za Dnevnik.hr izjavio kako je zadovoljan prosvjedom, ali ne i činjnicom da je do prosvjeda moralo doći.

“Morali smo se odlučiti za taj korak. Rekli smo – ovo je crta ispod koje Vukovar ne ide. Mislim da je postupanje, odnosno nepostupanje institucija, odnosno način njihovog postupanja sve ove godine, govorimo o 27 godina, naprosto neprihvatljiv i da cijelo vrijeme što smo pokušavali komunicirati prema van, da je nemoguće živjeti u ovakvim uvjetima, nemoguće graditi grad na zdravim osnovama, siguran sam i državu na zdravim osnovama. Danas je u gradu Vukovaru tema bila pravo na život, pravo na ljudsko dostojanstvo. Žao mi je što se sada tek vidi unazad nešto više od mjesec dana, nažalost, da su mnogi ljudi u medijskom prostoru učinili sve da ispolitiziraju ovaj prosvjed i da instrumentaliziraju žrtvu koja je najviše propatila u Domovinskom ratu i što je najgore, to su pripisivali Vukovaru kao organizatoru, žrtvama koje su danas istupile i meni osobno”, ispričao je za Dnevnik Penava.

Premijer Andrej Plenković za sada mu se, kaže, nije javio- Bitno je da se naprave sljedeći koraci koji će dovesti do rezultata. Hoće li se pri tome itko konzultirati s nama ili neće, čak je to i manje bitno”, rekao je i dodao da neće zaboraviti niti jednod Vukovarca koji je nevino stradao.

Upitan očekuje li sankcije unutar HDZ-a, kaže: “Sankcije povlače jednu drugu misao za sobom, kad postavljate to pitanje. Ne volim što se odvlačimo od merituma stvari. To su žrtve i ratni zločini. Ali da odgovorim i da budem jasan. Kad već postavljamo pitanje sankcija, onda to povlači jednu drugu misao. Za što i što je to prihvatljivo, odnosno što je to politika iza koje stoji HDZ? Ako je to ova crta na kojoj se lomimo, pa drage volje s osmijehom ćemo se onda razići. Onda tu doista nemam što tražiti u tom društvu. Ali, mislim, nadam se i vjerujem, da će se mnoge uši otvoriti i srca skupa s njima nakon današnjeg prosvjeda i da će se konačno uvidjeti da je pravda, istina, državotvornost, danas bila u Vukovaru i da se u Vukovar mora vratiti”, zaključio je Penava.

Komentiraj