Pelješčani proslavili Martinje i pozivaju na ‘Dane otvorenih vrata’

PZ Putniković

PZ Putniković, jedna od najpoznatijih i najstarijih poljoprivrednih zadruga u nas, proslavila je Martinje u središtu Zagreba.

Vinogradarska i vinska tradicija Dalmacije, službeno ne slavi Martinje, no PZ Putniković, vinarija s Pelješca, odlučila ga je obilježiti u glavnom hrvatskom gradu. U Zagreb su donijeli četiri odlična vina i nezaobilazne delicije juga – pršut, sir, ukusne hrostule, broštulane mjendele i kotonjatu (slatko od dunje) koje nikog nisu ostavile ravnodušnim.

U luksuznom ambijentu vinoteke La Gota de Vino moglo se probati Rose Putniković 2017, legendarnu maraštinu Sv. Ana, vrhunski plavac Lirica i Plavac barrique iz 2016.

“Naša zadruga okuplja 144 vinara iz Putnikovića, Žuljane i Ponikava. Godišnje napunimo oko 800 tisuća butelja vina, među kojima je 80 posto plavca malog i 20 posto maraštine“, istaknula je Ana Barać, voditeljica Doma vinarske tradicije.

“Sa četiri poznata vinogorja Pelješac je jedna od najpoznatijih eno-gastro destinacija u Hrvatskoj. U nadaleko poznatim vinima uživa se tijekom čitave godine u brojnim podrumima i vinarijama po čitavom poluotoku. Vinu je posvećena i atraktivna manifestacija ‘Dani otvorenih vrata peljeških podruma’, koja već 13 godina svake prve subote u prosincu na poluotok dovede nekoliko tisuća posjetitelja“, kazao je Slobodan Rosić, predstavnik Udruge Plavac mali s Pelješca.

Ana Barać, voditeljica Doma vinarske tradicije

Komentiraj