EPA/ANDY WONG

PEKING SAD i Kina započeli trgovinske pregovore

Američki ministar trgovine Wilbur Ross pozdravio je u nedjelju u Pekingu “prijateljske i iskrene” kinesko-američke razgovore, drugog dana novih pregovora u svrhu ublažavanja trgovinskih napetosti između dvije sile, dok Kina upozorava da američke trgovinske beneficije ovise o zaustavljanju carina.

Sjedinjene Države traže dodatno otvaranje kineskoga tržišta i smanjenje deficita u razmjeni s Kinom za 200 milijardi dolara na godinu (375 milijardi dolara 2017.). Peking zasad nije pristao na taj iznos koji neki ekonomisti ocjenjuju “nerealnim”.

Wilbur Ross stigao je u subotu u Peking te u nedjelju započeo “formalne” pregovore s visokim kineskim dužnosnicima.

Večerao je u subotu sa zamjenikom premijera Liu Heom, bliskim predsjedniku Xi Jinpingu, rekao je američki vladin dužnosnik.

“Bilo je veliko zadovoljstvo provesti jučerašnji dan s vama. Naši susreti dosad su bili prijateljski i iskreni i načeli smo nekoliko vrlo korisnih tema o specifičnim izvoznim artiklima”, kazao je Ross u nedjelju Liu Heu, na početku novog susreta započeta pred novinarima.

Liu je samo zaželio dobrodošlicu američkom izaslanstvu prije nego su mediji morali napustiti mjesto susreta.

Kineska državna novinska agencija Xinhua objavila je nakon razgovora Rossa i Liua da će svi rezultati kinesko-američkih trgovinskih pregovora biti ništetni ako SAD provede trgovinske sankcije uključujući carine.

Komentiraj