epa

Peking prosvjeduje zbog novih američkih sankcija Sjevernoj Koreji

Kina je službeno prosvjedovala kod Sjedinjenih Država pošto je Washington nametnuo sankcije kineskim tvrtkama optuženima za nezakonito poslovanje sa Sjevernom Korejom.

Američki predsjednik Donald Trump objavio je u petak nove mjere kojih je cilj još više izolirati Pjongjang, a učinio je to nekoliko sati nakon dolaska njegove kćeri Ivanke u Južnu Koreju na završetak Zimskih olimpijskih igara.

Sankcije su usmjerene protiv jednog pojedinca, 27 entiteta i 28 brodova lokaliziranih i registriranih u Sjevernoj Koreji, Kini, Singapuru, Tajvanu, Hong Kongu, Marshallovim Otocima, Tanzaniji, Panami i Komorima.

“Kina se odlučno protivi da se SAD poziva na svoje nacionalno pravo nametanjem jednostranih sankcija protiv kineskih entiteta i pojedinaca”, napisao je u subotu navečer u priopćenju Geng Shuang, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova.

“Uložili smo službene prosvjede kod američkih vlasti i zatražili da SAD prekine svoju pogrešnu praksu kako to ne bi utjecalo na našu bilateralnu suradnju oko sjevernokorejskog dosjea”, rekao je on.

Komentiraj