EPA/WU HONG

Peking kritizira nove američke sankcije

U trenutku kada su se pojavili “znakovi smirivanja” napetosti u sjevernokorejskom slučaju, nove američke sankcije protiv kineskih tvrtki “ne pomažu pronalasku rješenja” i “ne olakšavaju suradnju s Kinom”, upozorio je Peking u srijedu, u vrijeme kada je sjevernokorejski čelnik naredio širenje programa za razvoj raketa.

“Jako napeta situacija” u pogledu sjevernokorejskog nuklearnog programa “pokazuje znakove smirivanja, premda je i dalje jako složena i osjetljiva”, rekla je glasnogovornica kineskog ministarstva vanjskih poslova Hus Chunying.

Američki državni tajnik Rex Tillerson u utorak je također pozdravio “određenu razinu suzdržanosti” Sjeverne Koreje, primijetivši izostanak novih testiranja projektila.

No, nove sankcije koje je u utorak najavio Washington “neće pomoći pronalasku trajnog rješenja” i “ne olakšavaju suradnju s Kinom” u tom slučaju, upozorila je glasnogovornica.

SAD je najavio sankcije protiv 10 kineskih i ruskih organizacija i pojedinaca, optužujući ih da pridonose razvoju sjevernokorejskog nuklearnog programa jačanjem prihoda te zemlje.

Meta su ponajprije veliki uvoznici ugljena, uključujući kinesku tvrtku Zhicheng i Dandong Rich Earth.

Ciljane tvrtke Washington optužuje da su upletene u transakcije koje koriste tvrtkama povezanim s razvojem sjevernokorejskog nuklearnog i raketnog programa.

Američke vlasti zamrznule su im imovinu, a američki građani ne smiju s njima poslovati.

“Kina se protivi jednostranim sankcijama uvedenim izvan okvira Vijeća sigurnosti UN-a”, poručuje Peking.

“Ako su kineske tvrtke ili pojedinci upleteni u djela protivna rezolucijama UN-a, intervenirat ćemo sami i sankcionirati u skladu s kineskim zakonima”, naglasila je Hua.

U međuvremenu je sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un naredio širenje programa za razvoj raketa usprkos međunarodnom pritisku. Zapovijedio je dodatnu proizvodnju motora i bojevih glava za interkontinentalne balističke rakete, čiji je program, kao i nuklearni, zabranjen ranijim rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a.

Komentiraj