Potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić boravila je u ponedjeljak u službenom posjetu Indiji u sklopu kojeg su potvrđeni dobri bilateralni odnosi dviju zemalja te istaknuti potencijali za njihov dalji razvoj, priopćeno je iz MVEP-a.

Ministrica se sastala s indijskom ministricom vanjskih poslova Sushom Swaraj te s predsjednicom indijskog parlamenta Sumitrom Mahajan.

U razgovoru s indijskom kolegicom Sushom Swaraj potvrđeni su dobri bilateralni odnosi dviju zemalja, a ministrice su se posebno osvrnule na gospodarsku, kulturnu i znanstveno-tehničku suradnju te ustvrdile kako postoji znatan potencijal za dalji razvoj. Razmijenile su također mišljenja o aktualnim regionalnim, europskim i globalnim pitanjima.

Potpisale su i Ugovor o obavljanju dohodovne djelatnosti članova obitelji, članova diplomatskih misija ili konzularnih ureda i novi Program kulturne suradnje između Republike Hrvatske i Republike Indije od 2019. do 2022.

Ministrica Pejčinović Burić susrela se također s predsjednicom indijskog parlamenta Sumitrom Mahajan. Teme razgovora bile su bilateralni odnosi, gospodarska i kulturna suradnja te jačanje suradnje između Hrvatskoga sabora i indijskog parlamenta.

Prilikom boravka u Indiji ministrica je posjetila i sveučilište New Delhi gdje se susrela s prorektorom profesorom Yogeshom Tyagijem te kratko obratila studentima Odsjeka za slavenske i finsko-ugarske jezike u sklopu kojeg djeluje lektorat hrvatskog jezika. Ove godine obilježava se dvadeseta obljetnica studija hrvatskog jezika na sveučilištu New Delhi, navodi se u priopćenju.

Komentiraj