HINA/ Dario GRZELJ

PEJČINOVIĆ BURIĆ “Šešelj ne smije biti u Skupštini”

Ministrica vanjskih i europskih poslova, Marija Pejčinović Burić dala je intervju za N1 televiziju komentiravši pritom incident koji se dogodio tijekom boravka hrvatskog izaslanstva u Beogradu.

“Ovo je događaj bez presedana, barem kada je u pitanju hrvatsko izaslanstvo u stranoj zemlji, koji se dogodio u Skupštini Republike Srbije, da su se na najgrublji način skrnavila državna obilježja Republike Hrvatske i da se grubo vrijeđalo visoko izaslanstvo, na čelu s predsjednikom Sabora. To je za nas nešto neprihvatljivo i da naša delegacija nije imala drugog izbora nego se odmah vratiti u Zagreb. Reakcije od strane službenog Beograda nisu bile potpuna osuda, što smo naravno očekivali, i neko relativiziranje toga usporedbom s posjetom srbijanskog predsjednika Vučića Hrvatskoj nisu primjerene, to nisu usporedive situacije, u Zagrebu se ništa slično nije dogodilo. Zaista još uvijek očekujemo da se na primjeren način odgovori,” izjavila je Pejčinović Burić dodavši kako očekuje da Srbija, koja želi članstvo u EU-u, poštuje vlastite zakone i vladavinu prava.

“Incident je bio pretežak, grubo je vrijeđao naše izaslanstvo, ali mislim da je najgrublja greška da se on uopće našao u dijelu gdje se nalazilo naše izaslanstvo. Za Šešelja, osuđenog ratnog zločinca nije trebalo nikome biti iznenađenje kako će reagirati, Hrvatska nije to mogla spriječiti, to je bilo na strani domaćina. Mogao se bolje kontrolirati put kojim se kretalo naše izaslanstvo, protokol je jasan,” nastavila je ministrica.

 

Komentiraj