PEJČINOVIĆ BURIĆ “NATO zadržava dvotračni pristup prema Rusiji”

HINA/ Dario GRZELJ

Članice NATO-a imaju jedinstveno stajalište o odnosima s Rusijom i namjeravaju nastaviti s dvotračnim pristupom, s jedne strane pokazati snagu, a s druge ostaviti otvoren prostor za dijalog, izjavila je u petak u Bruxellesu hrvatska ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica NATO-a okupili su se u petak u sjedištu Saveza u Bruxellesu kako bi razgovarali o odnosima s Rusijom, stanju u Afganistanu i na južnom Sredozemlju te o daljnjeg širenja Saveza.

To je prvi sastanak na kojem sudjeluje novi američki državni tajnik Mike Pompeo, koji je odmah po imenovanju odletio u Bruxelles. Ovo je prvi sastanak u NATO-u i za njemačkog i nizozemskog ministra vanjskih poslova Heiko Maasa i Stefa Bloka.

Radi se pak o zadnjem sastanku koji se održava u starom sjedištu NATO-a, svi budući sastanci održavat će se u novom sjedištu Saveza, preko puta sadašnjega.

Najvažnija tema su odnosi s Rusijom, čije ponašanje u NATO-u nazivaju “opasnim”, počevši od napada nervnim otrovom u Salisburyju u Engleskoj do ruske uloge u Siriji. Odnosi s Rusijom su neizbježni i u pogledu NATO-ove politike proširenja, čemu se Moskva oštro  protivi.

“Što se tiče Rusije, rasprava je pokazala jedinstvo Saveza. Postoji još ranije utvrđeni pristup, dvotračni način funkcioniranja NATO-a prema Rusiji, koji s jedne strane znači pokazati snagu a s druge ostaviti prostor za dijalog, a koji i dalje ostaje važeći i vjerujem da će to biti potvrđeno i na summitu NATO-a u srpnju”, rekla je ministrica Pejčinović Burić.

U pogledu politike otvorenih vrata, za Hrvatsku je jako važno da u NATO-u postoji svijest o situaciji u jugoistočnoj Europi, kada su u pitanju sigurnost i stabilnost.

“Važno je da je NATO osviješten o tome, da se vrlo brzo kada se za to stvore uvjeti ponudi Bosni i Hercegovini Akcijski plan za članstvo (MAP), a Makedonija dobije pozivnicu za članstvo kada riješi pitanje s Grčkom. To su sve pitanja koja su za nas od velikog interesa s obzirom da se radi o našem prvom susjedstvu u kojem je za nas stabilnost i sigurnost od prvog značaja”, rekla je ministrica.

Rusija je otvoreno zaprijetila da će raditi probleme ako Makedonija dobije pozivnicu.

“Razgovaralo se o otpornosti država koje imaju interes za članstvo u EU-u i nije primjereno da Rusija tako djeluje. Dogovoreno je da se pojača strateško komuniciranje i javno osvijesti uloga koju Rusija u tom dijelu igra. Mislim da je neprimjereno da Rusija na takav način pristupa suverenim državama koje imaju pravo odabrati kamo će pripadati”, rekla je ministrica Pejčinović Burić.

Komentiraj