PEGLANJE IMIDŽA MINISTRA: Američki poziv Grmoji izazvao ljutu reakciju MVEP-a

Nakon što je Nacional prije dva tjedna objavio tekst o sudjelovanju Nikole Grmoje na nizu predavanja koja su se održala pod pokroviteljstvom američke vlade, točnije organizacije ILEA Budapest – International Law Enforcement Academy, u redakciju Nacionala stiglo je nepotpisano reagiranje iz Ministarstva vanjskih poslova koje se može protumačiti samo kao sanacija štete i pokušaj da se u javnost stvori potpuno drugačija slika od one koja je realna i koja teško kompromitira aktualnu vladu Andreja Plenkovića i njenu navodnu borbu protiv korupcije. Pokušaj činovnika u Ministarstvu vanjskih poslova da po nalogu Gordana Grlića Radmana američki poziv Nikoli Grmoji pretvore u svojevrsnu potvrdu antikorupcijske orijentacije aktualne vlade pretvorio se u još jedno veličanje lika i djela aktualnog ministra koji se našao u problemima baš zbog insistiranja Nikole Grmoje i Mosta na rješavanju slučaja zaposlenika Ministarstva vanjskih poslova Damira Sabljaka koji je odlukom Upravnog suda vraćen na posao.

Umjesto da priznaju pogrešku u slučaju Sabljak, Plenkovićeva administracija i njegov ministar vanjskih poslova sve se dublje zakopavaju prebacujući krivicu na Most, Nikolu Grmoju, medije i sve koji upozoravaju na pogreške u slučaju Sabljak, ali i na samo deklarativnu borbu protiv korupcije koju provodi aktualna HDZ-ova vlada. Potvrda tome je i poziv američke administracije Nikoli Grmoji da sudjeluje na simpoziju na kojem su predavači iz FBI-a i drugih američkih pravosudnih organizacija držali predavanja o borbi protiv korupcije. Grmoja se u Hrvatsku vratio prije nekoliko dana nakon što je u glavnom gradu Mađarske proveo gotovo tri tjedna. U kratkoj izjavi za Nacional je rekao da je boravak u Budimpešti bio iznimno koristan te da mu je otvorio neke nove perspektive u borbi protiv korupcije.

No očito je da je poziv potpredsjedniku Mosta poprilično pogodio Plenkovića i njegove ministre, a pogotovo ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana. Naime, iz Ministarstva vanjskih poslova na redakcijski e-mail je stigao nepotpisani “zahtjev za ispravak neistinitih i netočnih informacija”, a koji je zapravo pokušaj da se Plenkovićeva administracija pokaže u potpuno drugačijem svjetlu kada je u pitanju borba protiv korupcije. Iz MVEP-a tako pišu da je tvrdnja u Nacionalovu tekstu da „su pozivom Amerikanci dali do znanja da Grmoju i Most vide kao važne čimbenike u borbi protiv korupcije u Hrvatskoj, a istovremeno su Andreju Plenkoviću poslali poruku da nikoga iz HDZ-a ne smatraju pogodnim za sudjelovanjem na ovakvom simpoziju” krajnje neozbiljna i netočna.

Cijeli tekst pročitajte u novom broju Nacionala

Komentiraj